Júniusban átadják a Tiszafüredet Poroszlóval összekötő 6,5 kilométeres kerékpárutat

Tisza-tó kerékpárral történő megkerülése biztonságossá válik júniustól, hiszen átadják a két települést összekötő, 6,5 kilométeres kerékpárutat.

A terveknek megfelelő ütemben halad, így várhatóan nyárra elkészül a Tiszafüredet és Poroszlót összekötő kerékpárút, melynek átadásával biztonságosan körbekerékpározható lesz a Tisza-tó – olvasható az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AOFK) tájékoztatójában.

A beruházás során 2 híd épül a tó fölött, míg 1-1 híd a Tiszán és a csatornán vezet át. A két települést további 6,5 km kerékpárút köti össze.

Fotó: NIF Zrt.

A Poroszló és Tiszafüred között épülő kerékpárút leglátványosabb műtárgya az a kerékpáros híd, amely a Tiszán ível át. A híd hossza 280 méter, az íves főtartós acélszerkezet súlya 350 tonna. A tervezőnek egy könnyed, tájba illeszkedő szerkezetet kellett megálmodnia – ismertette az építkezés részleteit Kiss Boglárka, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője.

A szakasz a nemzetközi EuroVelo 11 része, így a fejlesztést a hosszú távú kerékpáros turizmust is szolgálja. Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a beruházással kapcsolatban elmondta, hogy hiánypótló útszakasz épül meg, hiszen a Tisza-tó egyre népszerűbb a kerékpárosok körében. Tavaly már 58 ezer biciklist számoltak Kiskörénél. A hidaknak köszönhetően biztonságossá és sokkal kellemesebbé válik a Tisza-tó körbetekerése.

A kerékpárút és a kerékpáros hidak hazai forrásból, az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában épülnek meg. A kivitelezés nettó értéke 3,1 milliárd forint, a kivitelező a Hódút Kft.

Az EuroVelo 11 további szakaszainak bemutatása IDE KATTINTVA tekinthető meg! 

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!