Átadták a Szentendrét Budapesttel összekötő EuroVelo 6 kerékpárutat

A mai napon átadták az EuroVelo 6 kerékpárút Szentendre és Budapest közötti szakaszát. A frissen elkészült nyomvonal a Dera-patak fölötti új – 36 méter hosszú – híddal indul, majd Szentendre külterületén halad Budakalász irányába.

Az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpáros útvonal-kijelölés az Atlanti-óceántól egészen a Fekete-tengerig tart, Magyarországon 420 kilométer hosszan a Duna mentén halad. Jelenleg a szlovák határtól Budapestig tartó északi rész felújítása zajlik, a szentendrei az első elkészült szakasza.

Az útvonal korábbi kiépítettsége és állapota sok helyen nem felelt meg a megnövekedett kerékpáros forgalmi igényeknek. A beruházás célja ezért a kerékpárút települések közötti szakaszának fejlesztése volt, megteremtve a biztonságos kerékpározás lehetőségét.

Újszerű tartószerkezetet alkalmaztak

Szentendre irányából az új kerékpárútra a Dera-patak új hídján keresztül lehet felhajtani, melyet a KM Építő Kft. szakemberei készítettek.  A Szentendre déli határában található, 36 méter hosszú, szabad nyílású felépítmény újszerű megoldásával méltán pályázhat a szakemberek és a kerékpárosok elismerésére.

Fotó: NIF Zrt.

A hídtól tovább haladva Szentendre külterületén keresztül érjük el a Lupa-tavat, majd ezt követően a vadregényes ártéri szakaszon jutunk ki a Dunasétányra, Budakalász kedvelt üdülő övezetébe. Az új szakasz a Barát-pataknál ér véget, ahol csatlakozik a Római-parti kerékpárúthoz.

Az elsősorban turisztikai célokat szolgáló, kényelmes, 3,30 m széles kerékpárúton 22 db forgalomcsillapító sorompó segíti a biztonságos közlekedést. Az ivókutakkal is felszerelt egyedi kialakítású pihenőhelyeken igényes játékok is biztosítják a felhőtlen kikapcsolódást, a kétnyelvű információs táblák pedig a környékbeli látnivalók felfedezését segítik.

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kiemelte:

„Hazánkban a kerékpározás népszerűsége töretlenül növekszik, amely köszönhető egyrészről egy egészségesebb, tudatosabb és aktívabb életvitelnek, másrészt pedig annak, hogy az ehhez szükséges infrastruktúra folyamatosan bővül és újul meg. A lakosság körében bekövetkezett szemléletváltás már igényteremtő, melyet a statisztikai adatok is alátámasztanak, hiszen például idén június és szeptember között az átadott Tiszafüred és Poroszló közötti kerékpáros hidaknak köszönhetően közel kétszer annyian kerekeztek a Tisza-tó körül, mint tavaly egész évben. Biztos vagyok abban, hogy ennek a most átadásra kerülő szakasznak a forgalma talán még ennél is nagyobb lesz főleg akkor, ha az következő években északi irányban, ilyen minőségben, egészen a határig megépül az EuroVelo 6 ezen magyarországi része, párhuzamosan a déli szakasszal”.

Fotó: NIF Zrt.

A kormány terve, hogy a meglévő kerékpárút hálózat fejlesztésével, 2030-ra 15 ezer kilométeresre bővüljön a teljes hálózat – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken, az 5,6 kilométeres Budapest-Budakalász-Szentendre útszakasz átadásán Budakalászon.

Schanda Tamás elmondta, hogy az elmúlt évtizedben, amióta polgári-nemzeti kormány van Magyarországon, mintegy 1300 kilométer kerékpáros út épült. Hozzátette, hogy jelenleg több mint 9000 kilométer kerékpározásra ajánlott út található, amiből mintegy 4000 kilométer önálló kerékpárút, a többi kijelölt kerékpárút.

A pénteken átadott 5,6 kilométeres szakasz 1,378 milliárd forintból valósult meg – fűzte hozzá az államtitkár.

Fotó: NIF Zrt.

Fotó: NIF Zrt.

Fotó: NIF Zrt.

Fotó: NIF Zrt.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!