Ilyen lesz 2021-től a Mol Bubi, megvan az új kerékpár

Az eddigi üzemeltető, a Csepel-Nextbike konzorcium nyerte a Mol Bubi következő öt évre szóló üzemeltetési pályázatát.

A Csepel-Nextbike konzorcium nyerte a Bubi következő öt évre szóló üzemeltetésére kiírt pályázatot, olvasható az elektronikus tenderfigyelőn. A szolgáltatást összesen 1,798 milliárd forintért vállalták. A pályázaton indult még a dán Donkey Republic is.

Jelenleg 158 db dokkoló állomás van Budapesten, ezeken a helyeken legalább 2000 kerékpárnak kell helyet biztosítani, de a szerződés szerint a győztesnek egy 1200 darabos bringaflottával kell az újabb ötéves üzemeltetési ciklusba belevágnia.

A bringa korábbi 24-26 kilós súlyát most 21,4 kilóra csökkentették, és a kerékpárnak teljesen új formája lesz. A nextbike egyik vezetőjének linkedin-bejegyzéséből lehet tudni milyen lesz a bringa:

Fotó: Pietro Peyron

Az üzemeltetési tendert úgy írta ki a BKK, hogy közel fél évig – 2021 tavaszig – le kell állítani a rendszert nem lehet kerékpárt bérelni, mert az eddigi üzemeltető (aki egyben a mostani nyertes is) szerződése 2020. november 30-ig szólt.

A kényszerű szünetet sokan bírálták, mert a járvány idején a Bubi jó közlekedési alternatívát nyújt az autóval és a tömegközlekedéssel szemben, másfelől azért, mert a metrópótlóként is jól lehet használni.

A Bubi 2016-ban indult nagy sikerrel, aztán az évek során egyre vesztett népszerűségéből, 2017 és 2019 között felére esett a használók arány, úgy, hogy közben az állomások és a kerékpárok száma, és a szolgáltatás területe is nőtt.

A tavaszi járványhullámban Karácsony Gergely bejelentette, hogy a járvány miatt március 16. után leviszik havi 100 forintra a bérleti díjat. Azonnal megugrott a felhasználók száma, hirtelen 4500 új ügyfél érkezett a rendszerbe. Az utazások száma 20 százalékkal meghaladta az előző években mért számokat.

A BKK akkor közleményében azt írta, hogy „azokat az állampolgárokat támogatja, akik a járványveszély idején szeretnék elkerülni a tömeget, és rövidebb távú utazásaikhoz az egészséges életmódot támogató biciklizést választják alternatívaként”.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!