A MÁV új B+R kerékpáros parkolókat épít a Velencei-tónál

A MÁV már javában építi a B+R, azaz „bike and ride” – biciklizz és utazz – parkolóit a Velencei-tónál.

A Velencei-tó menti vasútállomások a nyári szezon idején kiemelten forgalmas közlekedési csomópontoknak számítanak, ahol a gyalogosok, kerékpárosok és autósok is nagy számban fordulnak meg, hagyják ott járműveiket a vasút igénybevételének idejére. Ezt a terhelést igyekszik kulturáltabb keretek közé szorítani a MÁV azzal, hogy biciklitárolókat épít, bővít több állomás mentén is. Az úgynevezett B+R parkolók építése jelenleg is folyamatban van, Fejér megyét érintően Agárdon, Gárdonyban, Velencén és Kápolnásnyéken.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A MÁV kommunikációs igazgatósága Fejér megye honlapjának megkeresésére elmondta: a társaság kiemelt feladatként kezeli a személyszállítás szolgáltatási színvonalának emelését, amelynek fontos eleme az állomási környezet szépítése, kulturáltabb utasforgalmi terek kialakítása. Így 2019-ben elindult a legforgalmasabb állomásokat érintő „50 megújuló állomás” karbantartási program, amely 2020 rendhagyó körülményei ellenére sem állt le. Több állomás és megállóhely újult meg tavaly, valamint több helyszínen épültek ki P+R és B+R parkolók.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Az országban számos állomáson és megállóhelyen a B+R parkolók korlátozottan, de eddig is rendelkezésre álltak, főleg kerékpártámaszok formájában. A vasúttársaság tavaly ezek rendszerszerű telepítését kezdte meg, s a további helyszínek tervezései is zajlanak. A MÁV kiemelte: az új B+R parkolók mind kivilágított és biztonsági kamerával megfigyelt tárolók lesznek. Így az állomáson hagyott kerékpárok mind biztonságban tárolhatók.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A program keretében Fejér megyében négy helyszínen épülnek ki új B+R parkolók: Agárdon összesen 52, Gárdonyban 60, Velencén 78, Kápolnásnyéken 80 kerékpár elhelyezésére alkalmas tárolót alakítanak ki.

A vasúttársaság Velencei-tavi állomásain a felépítmények már elkészültek, a térburkolások, aszfaltozások szinte teljesen befejeződtek. A térvilágítási munkák jelenleg is zajlanak, s hamarosan kiépül a térfigyelő rendszer is. A munkák végleges befejezése február végén várható. Az új kerékpártárolók használata nem feltételhez kötött, és ingyenes lesz.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!