Kerékpározás a cigándi árapasztó tározónál

A Felső-Tisza vidéke az ország azon szeglete, amit érdemes kerékpárral megismerni.

Táv: 25 km

Nehézség: 5/1

Egy korábbi túránk során Kisvárda környékén bringáztunk, akkor megfogadtuk, hogy visszatérünk még ide, mert a Felső-Tisza vidéke sok érdekességet tartogat. A Tisza jobb oldalán kezdtük a túránkat, a cigándi árapasztó tározó mellől. A 2008-ban átadott árapasztóra és a zsilipek megépítésére azért volt szükség, mert az elmúlt évtizedben olyan nagy áradás pusztított a Tisza felső szakaszán, hogy elkerüljék a jövőben a hasonló katasztrófát.

94 millió köbméter víz befogadására képes az árvízi tározó. Nagyságát úgy lehetne meghatározni áradás esetén, mint a Velencei-tó területe.

A 24 kilométeres töltésén kiváló minőségű aszfalt áll rendelkezésre a kerékpározók számára.

Akinek kedve támad a kerékpárútól letérni, akkor a gát körüli településeken a helyi értékeket is megismerhetik. Cigánd 16 éve rendelkezik városi ranggal, és a Tisza-híd megépítésével megnőtt a forgalma. A gátat elhagyva a közeli Pácinban a Mágóchy-kastély várja látogatóit. A 16.században épített várkastélyt egy 20 hektáros parkban találhatjuk.

A gáthoz közel található Ricse községe, ahonnan Zukor Adolf származik. Az útja egészen Amerikáig vezetett, ő a Paramount Pictures filmvállalat alapítója, a hollywoodi filmgyártás egyik létrehozója.

Cigánd és Tiszakanyár között a II.Rákóczi Ferenc nevet viselő híd ível át a Tisza felett. Érdekes a története: A régi polgári Tisza-híd rácsos szerkezetét, két darabban leszerelték, amit daru nélkül, bárkákra épített állványszerkezettel oldottak meg. Majd Tiszán felvontatták Cigánd határába, de több nehézségbe is botlottak. Tiszalöknél meg kellett várni, amíg a vízküszöb lehetővé tette a szerkezet zsilipkapuk feletti túlnyúlását. Tokajnál pedig a vasúti és a közúti hidak okoztak nehézséget, mert 2 méter mélységben a vízbe kellett meríteni. 1994-ben adták át az 532 m hosszúságú hidat.

Visszaértünk a kiindulópontra és a legközelebbi beszámolónkban a Tisza bal partján folytattuk a bringázást.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A cikkben szereplő fotók a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.bringazas.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!