Kerékpározás a dinamikusan fejlődő Kisvárdán

Kisvárda neve már honfoglalás óta szerepel az írásos emlékeinkben, pedig az igazi fellendülés csak az elmúlt évtizedekben érhető tetten.

Ahogy megérkeztünk a városba, több körfogalomnál is tapasztaltuk, hogy a kerékpározás szerves része a városnak. Kerékpáros utak, táblák, kreatív díszítések jelezték, hogy itt valóban a figyelem középpontjában áll a bringázás.

A város szélétől kezdtük meg a felfedezést bringáinkkal, hiszen a tavaly felújított élményfürdő magas csúszdái megdöbbentettek minket, milyen sokat fejlődött. Nem is kellett sokat tekernünk, máris a vár mellett találtuk magunkat. A honfoglaló magyaroknak a földvár határvédő rendszer központja volt. Belegondoltunk már, vajon, hány olyan épségben álló hazai várunk van, amely alföldi, sík területen található? Alig tudunk néhányat említeni, de itt megtaláltuk az egyiket. Mindig arra törekedtek, hogy a természet adottságait kihasználva, hegyek közé húzták a falait. Innen kb 50-60 kilométerre található a legközelebbi, ezért építőanyagául az agyagos talaj felhasználásával készített, kiégetett téglákat használtak. A múlt feljegyzéseiből kiderül, hogy harminc mesterember (téglaégető, pallér, kőműves) irányította az embereket, hogy a vár elkészüljön a Várady család számára.

Nevének az eredete másra is visszavezethető: csupán annyi, hogy Nagyváradtól szerették volna megkülönböztetni. A vár a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti várprogram keretén belül folyamatosan megújul. A belső rész felújítása mellett hangsúlyt kap a színházi tér bővítése és fejlesztése, hiszen nyáron gyakran rendeznek itt színházi esteket. Az elmúlt években a vár körüli park adott otthont Kelet-Magyarország egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiváljának is.

Csendesség övezte a parkot, hiszen a koronavírus miatt csak egy lelkes futóval találkoztunk, aki kihasználta a friss, tavaszi napsütést. Tovább tekertünk a központ felé, ahol a sétálóutcán pillantást vetettünk Szent László szobrára.

A sárkány motívum a város felemelkedéséért felelős Várday család címeréből származik.

Alig tekertünk pár száz métert, ismét egy díszes épületbe futottunk bele. A kerékpárokat megpihentetve, megismertük a zsinagóga történelmét. A török és kuruc háborúk során elnéptelenedett ez a terület. Ezekben az évszázadokban a galíciai zsidók virágoztatták fel, mert többen kereskedtek, vagy iparosként dolgoztak , de a legkeresettebb orvosok, ügyéved is sokat tettek fejlődéséért. A bejárati előcsarnokban hatalmas márványtáblán sorakoznak a Holocaust kisvárdai és környékbeli áldozatait. Az 1900-as évek elején épült zsinagóga visszanyerte szépségét, mert az elmúlt években jelentős felújításon ment keresztül.

Miközben a városban kerékpároztunk, léten-nyomon kerékpárosokba botlottunk. A városhoz kapcsolódik a KKB, azaz a Kisvárda és Környéke Bringások egyesülete. Nevük egyre ismertebb a hazai versenyeken, de emellett több kerékpáros rendezvény szervezésében, lebonyolításában is aktív szerepet vállalnak. Az őszi-téli időszakban Cyclorcross versenyekkel népszerűsítik a várost és környékét.

Legközelebb Dombrád és környékén fogunk kerékpározni, hiszen Tisza közelében több hangulatos település várja, hogy megismerkedjünk velük.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!