Zempléni kerékpáros vártúra

Zemplénben egymást érik a várak, kerékpárral még könnyebben bejárhatóak a múlt őrei.

Két, egymásoz legközelebb lévő várat látogattuk meg kerékpárral. Regéc és Boldogkőváralja közti távolság csupán csak 18 kilométer, így akár egy nap alatt is megismerhető a két vár története. A kerékpártúránkat a valamivel több mint ezer fő lakosú Boldogkőváraljáról indítjuk.

A Bodókő nevű sziklán álló boldogkői várról kapta a nevét a település. Már az 1200-as évek végén találunk róla említést. A várat több nemesi család is birtokolta.

Romantikus legenda is kapcsolódik a vár megépítéséhez. IV.Béla a tatárok elől menekülvén, Aszaló községbe ért, ahol csak a helybéli aszalómester, Bodó adott neki menedéket. Miután elmúlt a veszély, a király visszatért Budára és hét szekér aszalt gyümölcsöt vitetett fel neki a 7 tündérszép lányaival. Úgy hálálta meg jóságát, hogy a Hernád völgyében egy birtokot ajándékozott neki. Egy kikötése volt, 5 év alatt egy várat kell építeni. A tündérszép leányok kihirdették, hogy csak ahhoz mennek hozzá, akik egy várat építenek neki. Bodó megkérte a királyt, hogy 5 évről, 7 évre emelje a határidőt, mivel 7 leánya van. Időben el is készült, hetedhét országra szóló lakodalmat rendeztek, ahová IV. Béla királyt is meghívták. Így szólt hozzájuk:

E vár ezután Boldogkőnek neveztessék, mivel a hét szép leány, a hét tündér itt volt a legboldogabb.

Minden hétvégén programokkal várják az ide látogatókat, mint például a könnyed humorral, párbeszédekkel fűszerezett lovagi párbajt. Másrészt itt található Közép-Európa egyik legnagyobb ólomkatona kiállítása is. Jelenleg a koronavírus miatt zárva tartja kapuit, de reméljük hamarosan újra tele lesz élettel.

Elhagyva Boldogkő várát elindulunk Regéc irányába, egy 3 kilométeres gurulás vár ránk, míg elérjük a Gönc felé vezető utat. Még egy pillantást vetünk a magasba nyújtózkodó várra.

Csak egy rövid szakaszt teszünk meg ezen az úton, mert hamar letérünk Korlát település felé. Ha egyenesen haladnánk tovább, akkor előbb Göncön, majd Hollóházán találnánk magunkat.

Korlát településen szinte átgurulunk, majd megérkezünk Fonyra. Tartunk egy rövidke pihenő a falu központjában, mert egy hosszabb emelkedő vár ránk. A falu végéről még egy utolsó pillantást a mögöttünk hagyott Hernád-völgyre.

Aztán megkezdődik a kanyargós út fölfelé, szerencsére csak pár kilométeren át tart. Majd meglátjuk magunk előtt Regéc várát, de egyben azt is, hogy az út tartogat még emelkedőt.

Regéc neve szláv eredetű, melynek jelentése szarv. Az idők folyamán a Rákócziak tulajdonában is állt a vár. A szabadságharc bukása után Trautson herceg telepítette be újra, német telepesekkel. A várat az elmúlt években is folyamatosan újítják, hogy megfelelő látogatóközpontban tudják fogadni az ide érkező turistákat.

A kapuban találkoztunk egy idősebb helybeli úrral, aki megmutatta, melyik irányban van a Borsó-hegy, ahol pár évvel ezelőtt a szlovák katonai repülőgépkatasztrófa történt. Mivel egy gravel bringával tekerünk, így legközelebb felkutatjuk ezt az emlékhelyet Hejce teleülése mellett.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!