Két keréken a Csepel-sziget déli szegletében

A Csepel-sziget 257 km² területén bőven akad látnivaló, amit kerékpárral érdemes felfedezni.

Táv: 40 km

Nehézség: 5/1

Csepel-sziget déli részének központi városa Ráckeve. Ha nem szeretnénk Budapest központjából végig bringával odáig tekerni, akkor a H6-os HÉV-vel is eljuthatunk, amelyeken hétvégente ingyen szállíthatjuk a kerékpárt. Ráckevéről indítottuk a bringatúránkat. A honfoglalás után az egész Csepel-sziget, így Ráckeve területe is a fejedelmi törzs szálláshelye volt. A 15.században a török elől menekülő szerb lakosság telepedett le, akiket korábban rácoknak neveztek. Keve volt az a város az Al-Duna mentén, ahonnan elmenekültek, így Ráckeve neve kapta. A törökök kiűzése után németeket telepítettek erre a területre. A 19.század végén megépített fahíd, sok lehetőséggel gazdagította a település életét. Az egyik legrégebbi épülettel kezdtük a felfedezést, amelynek tornya már messziről kacsintott ránk.

A ráckvei Nagyboldogasszony Szerb Ortodox Templom Magyarország egyetlen gótikus szerb temploma, melyet 1487-ben szenteltek fel. Az írások szerint az építkezésen feltehetőleg Budáról érkezett olasz kőművesek és kőfaragók is dolgoztak. Ezután a központ felé vettük az irányt és a 40 méter magas Tűztorony-kilátó előtt volt a következő megállónk. 1901-ben épült a szecessziós stílusú tornyos városháza. Épületében a Ráckevei Járási Bíróság működik, a toronyból pedig a pazar körpanoráma tárul elénk.

Szinte alig néhány méterre tőle a a református és a római templom tornyai is magasodnak.

Egy szűk utcán gurultunk le a Duna-partra, ahol a hűvös idő ellenére is a horgászok nagy számban türelmesen várakoztak a nagy kapásra.

Ez a vízparti rész a híres ráckevei Csónakos piac. Az éven több mint 110 millió forintot fordítottak a kulturális rendezvényeknek is helyet adó helyszín megújítására. Régen a termelők és vásárlók is nagy számban érkeztek ide csónakkal a környező szigetekről és településekről. A szerdai és szombati napokon zöldséget, gyümölcsöt, húst és füstölt árut, sajtokat, túrókat lehet vásárolni.

A sétány teljes hosszában kiépült a közvilágítás, ivókutakat építettek, kerékpár tárolókat telepített az önkormányzat. A koronavírus idején sajnos eltűntek a rendezvények, mint például a Péntek Esti Korzó, az országos nemzetiségi fesztivál, az Őszi Ászok gasztroverseny, a veterán gépjárművek országos találkozója, a látványos vízi karnevál, kajak- és kenu-, valamint horgászversenyek.

A II. világháború idején az Árpád hidat felrobbantották, jelenlegi formáját közel 30 éve nyerte el. A vízben egy érdekes hajómalom áll kikötve. A koronavírus miatt jelenleg nem látogatható, de a vele szemközti falon a hajó múltjáról olvashatunk.

Magyarország első rekonstruált és egyben működő hajómalma. A közösségi összefogásának köszönhetően 2007 és 2010 között épült fel. A működését úgy kell elképzelni, hogy az egész malom a vízen úszik, és a sodrás a vízbe belemerült lapátkereket forgatja.

A hajómalom helyét változtatták, hogy előnyös vízjáráshoz, megfelelő hajtóerőhöz jusson. Télen pedig, éppen ezeket a nagysodrú helyeket elhagyták, csendesebb, védett területre vonultak, vagy partra vontatták.

A Duna jobb partján haladtunk és megpillantottuk a Savoyai-kastélyt, amely jelenleg csendesen áll. 1702-ben Johann Lucas Hildebrandt tervei alapján építettek és a világi barokk építészet első hazai emléke.

A ráckevei Duna-ág 57,3 km hosszú, az átlagos víztérfogata mintegy 40 millió m³.

A víz betáplálása a mellékágba a Duna folyamból történik a Kvassay-zsilipen keresztül. A Duna-ág vízszintjét a vízfolyás végén lévő Tassi-zsilip szabályozza, így a két műtárgy között 10–30 cm vízszintkülönbség adódik. A Tassi-sziliphez Szigetbecsen keresztül juthatunk el. Érdemes itt egy pihenőt beiktatni a Tőzike tanösvénynél, vagy akár a híres André Kertész fotográfus emlékházánál. Makád után már csak néhány kilométert tekerünk a töltésen, amely elvezet a Tassi-zsiliphez. A Csepel-sziget további felfedezésre váró értékeket tartogat, ahová vissza fogunk még térni.

A cikkben szereplő fotók a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.bringazas.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!