Kipróbáltuk Szob és Ipolydamásd közötti kerékpárutat

A Dunakanyar az egyik legnépszerűbb úti cél a kerékpárosok körében, hiszen a folyó és a hegyek ölelésében kerékpárúton élvezhetjük a táj szépségét.

Legtöbb bringás Szobnál szokta befejezni a túráját, innen komppal átmennek a folyó másik oldalára, vagy visszafordulnak. Kevesen ismerik még a település határában épült új kerékpárutat, hiszen még hivatalos átadás nem volt. Tavaly nyáron tekertünk a Dunakanyarban, akkor kíváncsiságból elmentünk megnézni az Ipoly felett átívelő vasúti hidat. Nagy munkálatok folytak akkor, így nem is folytattuk tovább az utat. Azóta igen látványosan haladtak hiszen már csak apró simítások vannak hátra.

Budapesttől egészen Párkányig lehet majd kerékpárral eltekerni. Ipolydamásdtól Letkésig, valamint Helembától Párkányig kerékpárút épül közel 1.700.000 eurós pályázati forrásból, számoltunk be róla tavaly.

Az Ipoly mellett vezet az út, így remélhetőleg sokan fogják felkeresni ezt a kerékpárutat. A folyó Szlovákiában, a Vepor-hegységben ered, Magyarországot pedig Ipolytarnócnál éri el. A magyar-szlovák határon folyik, kivétel a Tesmag és Tésa közötti szakasz, megkerüli a Börzsönyt, majd Szobnál ömlik a Dunába. A folyó jelenlegi hossza 212,43 kilométer.

A fás liget mellett kiépített kerékpárút igazán varázslatossá teszi ezt a szakaszt, nem beszélve arról, ahogy hallani a kanyargó Ipoly csobogását. Egy Facebook élő bejelentkezésében bemutattuk egy rövid szakaszát.

Az Ister-Granum Eurorégió szinte páratlan adottságokkal rendelkezik, hiszen történelmi, kulturális és természeti öröksége rendkívül gazdag és az összes turisztikai ágazat termékei adottak. A 3,5 kilométer hosszú kerékpárútról egy hídon át fogunk tudunk tekerni Herembáig, majd onnan egészen Párkányig, Duna másik oldalra Esztergomba.

A turisztikai fejlesztés egyik alapja a régió kerékpáros hálózatának fejlesztése, és annak népszerűsítése, mely a jövőben megvalósul a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén. A Duna bal partja akár a Fekete-erdőig járható lesz kerékpárral, ha átadják az EuroVelo ezt a szakaszát.

Szob, Szabadság utcából indul az új kerékpárút

Ipolydamásd és a szintén magyaroklakta, de Szlovákiához tartozó Helemba közötti eredeti hidat 2000-ben az ár vitte el. Az átjáró műszaki paramétereiről még 2018-ban született meg a szlovák-magyar megállapodás. A hídszerkezet egyetlen nyílással hidalja majd át a folyót, a híd teljes hossza 71 méter lesz. A hídhoz a magyar oldalon 540 méter, míg a szlovák oldalon 175 méter hosszú csatlakozó út épül. A híd egyik oldalán kétirányú kerékpárút létesül. Az új hídon vezet majd át az EuroVelo 6-os nemzetközi kerékpárút is.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!