Bringázásunk során rátaláltunk a védett hegyi kökörcsinre

Hazánk egyik védett virága a kökörcsin, eszmei értéke 10 000 Forint, de csak nagyon kevés helyen figyelhető meg.

Tavaszi kerékpártúrákon érdemes az útról letérni és megfigyelni az éledező természetet. Utunk során egy kökörcsin mezőre bukkantunk Hercegkúton a Gombos-hegyen. Magyarországon alig tíz, kisebb-nagyobb különböző helyzetű populációja fordul elő a Nyírségben, a Pilisben és a Bodrogközben.

A boglárkafélék családjába tartozik ez a szőrös kinézetű virág. Virágzáskor 6–10 cm magasra is megnőhet. Virágai egyesével állnak, bókolóak, ez azt jelenti, hogy meghajolnak. A lepellevelek kívül szennyeslilák, belül zöldessárgák. A virágok száma általában 3-5, de a kifejlett tövek akár 20 virágot is hozhatnak olvasható a Magyar Állami Természetvédelem Hivatalos Honlapján.

A csészelevelek kétszer hosszabbak a porzóknál, szétállnak, világos vöröseslila színűek, csúcsuk nem hajlik vissza. Mészszegény vagy mészmentes, száraz, sovány homoktalajon, napos vagy félárnyékos, viszonylag meleg termőhelyeken fordulnak elő.

Itt található Jézus szenvedéseit bemutató, 14 stációból és a dombtetőn lévő 3 fakeresztből álló Kálvária is.

A Gombos-hegyről legurulva az Unesco Világörökség részén található Tokaj-Hegyalja egyik legszebb pincesorán találjuk magunkat, amely közel 195 pincéből áll.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!