Orfű a Mecsek legnépszerűbb bringás kirándulóhelye

Az Orfűi-völgyben négy kisebb tó terül el. Pécset elhagyva, az út mentén kiépített kerékpárúton juthatunk el Orfűig: 7 km emelkedőt, 7 km lejtő követ.

Orfű a baranya megyei Hegyháton, a Mecsek-hegység északnyugati “hátánál”, Pécstől 15 km-re elhelyezkedő üdülőfalu. Az orfűi völgy mélyén folydogáló patak három kis falut – Orfűt, Mecsekrákost és Tekerest – font össze. A hatvanas években ezt a területet egységes üdülőterületté formálták, amelyet ma Orfű néven ismer az ország. – írja a CsodálatosMagyarország.hu

A hatvanas évek elején a Mecsek-hegység oldalából folyó karsztvizet egy völgyzáró gáttal felfogva felszíni víztározót hoztak létre az orfűi völgyben. Elsőként a 11 ha területű Orfűi-tó készült el 1962-ben. 1966-ban a 72 hektáron elhelyezkedő Pécsi-tó jött létre a vitorlázók, horgászok, vízi sportolók nagy örömére. Baranya megye legnagyobb vízfelülettel rendelkező tava.

A legnagyobb a tavak közül a Pécsi-tó, amely teljesen körbe van építve bringaúttal (6km), és még a legtávolabbi tóig is kerékpár úton tudunk eljutni.

Az alábbi 2019. december 27-én készült fotókkal mutatjuk meg a csodálatos környéket:

Biciklitúrák az egész családnak

Egész évben sok bringás keresi fel a tavak környéki útvonalakat. A legnépszerűbbek a gyerekek számára is könnyen teljesíthető családi útvonalak.

A legegyszerűbb túra a Pécsi-tó megkerülésével indul, majd a tekeresi tanösvényen és kerékpárúton halad végig, érinti Kovácsszénáját, majd visszatér Orfűre. Ez az útvonal végig jól kiépített bicikliutakon halad végig.

Szintén kedvelt útvonal az Abaligeti barlanghoz vezető túra. Persze vannak egynapos, hosszabb, 30-40 kilométeres túrák is különböző nehézségi fokozatban. Egyik ilyen például a Mecseki Extrém Körút, amely az Orfű – Remeterét – Lapis (kilátó) – Fehérkút – Árpádtető (MecsExtrém) – Orfű útvonalon visz keresztül. A 32 kilométeres túrán erős emelkedők is vannak, így ezt csak az edzettebbeknek ajánljuk.

Látnivalók:

Medvehagyma Ház: A Medvehagyma Házban a látogatók a Nyugat-Mecsek érdekességeit, a természettel harmóniában fejlődő üdülőterületet, Orfűt és a négy tóból álló tórendszer ökológiai értékeit ismerhetik meg.

Malommúzeum: Az Orfűi Malmoknál három különböző malom típussal ismerkedhetnek meg. A kétszáz éves szárazmalomban a lóval hajtott hatalmas járgánykerék és kőjárat mellett egy roppant méretű olajütő is fennmaradt. A Vízfő-forrás patakjára települt, 19. századi gabonaőrlő vízimalom patinás gépei ma újra őrlésre készek. A múzeum új látványossága a hagyományos papírkészítés folyamatát bemutató papírmalom, ahol az érdeklődők papírmerítő foglalkozáson is részt vehetnek. A malom felépítése országos néprajzi és ipartörténeti szenzáció, hiszen napjainkra az összes kallómalom-típus minden egyes példánya eltűnt Magyarország területéről, így a hajdanvolt papírmalmok is.

Ababliget: csónakázó tó, cseppkőbarlang, Denevérmúzeum

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!