TOP 11 kerékpárút Magyarországon 2023-ban

2023-ban is közönségszavazás dönti el, hogy melyik útszakasz lesz Az Év Kerékpárútja.

A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub meghirdeti a pályázatot, amelyben Magyarország legkedveltebb kerékpárútját keresik.

Az Év Kerékpárútja pályázat célja, hogy minél többen ismerjék meg Magyarország legszebb, legjobban kialakított, karbantartott kerékpárútjait, és ezáltal sokan kapjanak kedvet a bringázáshoz. A pályázatra bárki jelölhette a kedvenc útvonalait. Március 25-én lezárult a pályázat.

Az Év Kerékpárútja pályázatra érkezett jelölések közül szakmai zsűri alakította ki a döntősök sorát. A végső nyertest, és ezáltal az Év Kerékpárútja címet a közönség szavazatai fogják eldönteni. A végeredmény május 2-án kiderül, és az elmúlt évekhez hasonlóan a díjat ünnepélyesen május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján adják át.

2023. április 17. és április 30. között az Aktív Magyarország Facebook oldalán lehet szavazni, az adott videóra történő lájkolással.

Barcs—Drávatamási

Európa Amazonaszának is hívják azt a több országon átívelő túraútvonalat, melynek része a Barcs és Drávatamási közötti szakasz is. Közben az EuroVelo 13 is itt fut, amely az egykori Vasfüggöny vonalát követi. Fantasztikus ősfás környezetben haladhatunk át, és a fák közé pillantva majdnem végig láthatjuk a Dráva folyót. Sok helyen van lejáró közvetlenül a vízpartra. Drávatamásiba érkezve gyönyörű vendégházak és egy új kényelmes kerékpáros pihenő is vár minket.

Biatorbágy—Gyúró

A tavaly átadott BuBa, azaz Budapest-Balaton bringaút kerékpárral is elérhetővé tette a „magyar tengert”. A biatorbágyi viadukttól lesz igazán látványos az útvonal, a térélmény felülmúlhatatlan az elterülő várossal a lábunk alatt. Etyek szőlőföldjei egy kis emelkedővel várnak, de a panoráma kárpótol minket. A faluban mindenképp érdemes megállni egy fagyira vagy fröccsre. A kellemes dolgoknak nem szakad vége: egy gyönyörű, mandulafákkal szegélyezett lejtőn ereszkedhetünk le Gyúróra.

Bicske—Tarján

Kivaló aszfaltcsíkon szelhetjük át Tarján és Bicske közötti tájat. A dimbes-dombos szakasz izgalmas kanyarokkal és egyenes fennsíkokkal kényeztet minket. A Gerecse panorámája teszi igazán egyedivé a kerékpárutat, a zöldellő mezők pedig festményre illő tájképpé varázsolják a tájat. Számos kényelmes pihenő kínálkozik, hogy megszusszanjunk egyet utunkon. Ha lelki töltődésre is vágyunk, nem utolsó sorban zarándokút is vezet ezen a szakaszon.

Budapest—Szentendre

A Duna jobb partján teljes hosszában a Budapest–Szentendre között vezető kerékpárút rögtön átadása után nagy kedvenc lett. Az útvonal az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút-hálózat része. Ez a tény és a főváros közelsége teszi ezt a szakaszt az ország egyik legforgalmasabb bringaútjává. A Lupa-tó, az ártéri erdő, a széles sávok tovább emelik nívóját. Az ártéri erdőben épített landart szobrok pedig az egyik legkülönlegesebb hangulatú úttá varázsolják az amúgy is mesés szakaszt.

Göd—Szob

A Dunakanyarban bringázni a folyó folyásával szemben mindig nagy élmény. A jó minőségű kerékpárút nagyon csábító hétvégi program bárki számára. Szinte teljesen vízszintesen vezet, így az egész család nyeregbe pattanhat, senkinek nem lesz megterhelő a túra. A Duna közelsége nyugalmat áraszt, a Visegrádi- és Budai-hegység, illetve a Pilis csúcsai pedig csodás horizontot rajzolnak az ég határára. A kerékpárút az egyik legnépszerűbb Eurovelo 6 szakasz Magyarországon, hiszen akár Budapestről tekerhetünk bringaúton egészen a határig.

Mezőkövesd—Bükkzsérc

A Bükk panorámája bontakozik ki elénk, ahogy Mezőkövesdről északnak indulunk a kiváló kerékpárúton. Bogácson eltávolodunk az autóforgalomtól, és kinyílik a tér a szántóföldek mentén. Cserépfaluba érve érdemes egy kis kitérőt tennünk a „Kisamerika” barlanglakásokhoz és a Milleniumi kilátóhoz. Tovább tekerve a Suba-lyuk esik utunkba, ahol az emberiség évezredes titkaiba leshetünk be. Bükkzsércre érve már a hegység tövében vagyunk, ahol számtalan módot találunk szabadidőnk eltöltésére.

Pilismarót—Dömörkapu

Tavaly új aszfaltburkolatot kapott a Pilis számos kerékpárútja, köztük a talán legkedveltebb útvonal is, amely Pilismarótot köti össze a Dömörkapuval. A mászásokkal és ereszkedésekkel tarkított szakasz sok izgalmas kanyarral is vár, így a folyamatos adrenalinlöket garantált. A Pilis erdei állandó árnyékkal védenek, ha a meleg elől menekülnél. Ha érzed magadban a lendületet, egy dobogókői mászással egészítheted ki a kalandot.

Tapolca—Szigliget

A tanúhegyek panorámája dominálja a tájat a tavaly átadott kerékpárúton tekerve. A kiváló minőségű út északról kerüli meg az ikonikus Szent György-hegyet. A 9 kilométer egy részét alacsony forgalmú úton tehetjük meg, de a réteket dedikált kerékpárúton szeljük át. Nem mellékes szempont, hogy a két végpont, Tapolca és Szigliget is számtalan látnivalóval vár.

Veszprém—Alsóörs

A királynék városából a Balatonig gurulhatunk kiváló minőségű kerékpárúton. Felsőörsre legurulva a jegenyefák árnyékában elénk tárul a Balaton víztükre és a Somlyó-hegyi kilátó csúcsa. Utóbbiba fel is mehetünk, hogy megcsodáljuk a panorámát, és ha elég meleg van, Alsóörsön meg is mártózhatunk a tóban. Az egész egy kellemes gurulás – persze nem mindegy, melyik irányból indulunk neki. Kiváló lehetőség rácsatlakozni a Balatoni Bringakörre, hogyha nagyobb kalandra vágyunk.

Veszprém—Márkó

A Laczkó-forrás közeléből indul a kerékpárút, ami Veszprémet köti össze Márkóval. A frissen épített bringaút szép környezetben vezet, és szinte egész végig a Séd patak lesz útitársunk. A biztonságos bringaút erdő tövében kanyarog, és tüköraszfalton tekerhetünk a királynék városába, ahol a Betekints-völgy mesés környezete és játszótere fogad minket. A kerékpárút egy remek „menekülőutat” biztosít Veszprémből, ha a Bakonyban kalandoznánk. Ha csöndben tekerünk, akkor jó eséllyel őzekkel és szarvasokkal is találkozunk az utunk során.

Wenckheim kerékpárút

Vadonatúj bakancslistás bringaút a Körösök-völgye kastélyainak felfedezése. A pósteleki kastélyrom és a szabadkígyósi kastély mellett a természeti látnivalók sem maradnak el, így átgurulhatunk a varázslatos nevű Élővíz-csatorna melletti kerékpárút-szakaszon is. Szintek nincsenek, de széles, jó minőségű bringautak igen, így érdemes a kolbász és a gyulai várfürdő mellett kerékpáros célpontként is gondolni a vidékre.

 

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!