Ausztriában húzólifttel juthatnak fel a kerékpárosok a hegytetőre

Egy újítás egyszerűsítette a hegyi kerékpárosok feljutását az ausztriai St. Corona am Wechsel kerékpáros központjában. Ezúttal bicikliket lehet a húzólifthez rögzíteni.

Simon Hanl egy környékbeli hegyi kerékpáros kilenc éve rója a köröket az itteni Bikeparkban. Neki köszönhető az újítás, az átalakított húzólift, amelynek segítségével a kerékpárosok könnyen feljuthatnak a hegyre.

Ahogy a lenti videóban is látható, a módszer lényege, hogy a télen megszokott csákányt kicserélték egy olyan vonszolóra, amely a kerékpárt is fel tudja húzni. Egy hosszú rúd itt is csatlakozik a kábelhez, azonban a másik végén nem egy “csákányt” találunk, hanem lapáthoz hasonló szerkezetet, amelyet a kormány mögé kell rögzíteni. A kerékpárosnak csak annyi dolga van, hogy kezét a kormányon, a lábát a pedálon tartja, minden mást elvégez az átalakított sílift.

Az alsó-ausztriai St. Corona am Wechsel síterepéről már sokan lemondtak, amikor 2014-ben a veszteségek miatt a tulajdonosok elbontották a sílifteket. Azonban két évvel később a turizmus ismét visszatért a környékre.

2016-tól a sípályák helyén kerékpáros utakat építettek, de a síelők sem tűntek el teljesen, telente egy kisebb részen a gyerekek ismerkedhetnek a síeléssel. A Wexl-Trails kerékpáros központ egy mini parkkal indult, és néhány száz látogatóval. Tavaly már jelentősen kibővült a kínálat, és 32 ezren érkeztek kipróbálni a megújult parkot.

Idén július közepén átadták a videóban látható 1,2 kilométer hosszú kerékpáros húzóliftet, amely jelentős változásokat hozhat a terület életében.

Az új lift segítéségével naponta kb. 2500 kerékpárt tudnak feljuttatni a hegyre.

(via Síelők)

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!