Bécsben nőtt a biciklivel közlekedő iskolások száma

Meglepő kísérleti módszert vezettek be néhány bécsi iskola előtt,hogy a reggeli dugókat elkerüljék.

Hiába csak egy rövid pillanat elköszönni és kiszállni az autóból, mégis a türelmetlen sofőröknek rettentő kellemetlen reggelente egy-egy iskola előtt várakozni. A mamataxit igyekeznek visszaszorítani Bécs több iskolájánál is.

Fotó: Wien zu Fuss

Először csak egy iskola előtt zárták le az utcát fél órával a tanítás megkezdése előtt, azóta már többen is csatlakoztak ehhez a drasztikus lépéshez.

Így ha továbbra is autóval viszik a gyerekeket, akkor akár több száz métert kell sétálni. Bécs ezzel a lépéssel arra kényszerítette a családokat, hogy kerékpárra vagy rollerrel menjek az oktatási intézménybe.

Reggel háromnegyed nyolc és negyed kilenc között elzárják a forgalom elől az érintett utcát. A visszajelzések alapján pozitívan fogadták a változást mind az autósok, mind pedig az iskola tanulói, sőt a délutáni dugót is szeretnék ezzel a módszerrel csökkenteni.

„Tapasztalataink szerint a gyerekek sokkal biztonságosabban érzik magukat reggelente. Vannak olyan szülők, akik emiatt az intézkedés hatására, hagyják, hogy gyermekeik egyedül menjenek iskolába.- mondta a kísérleti iskola igazgatónője.

Azóta már 5 iskola is csatlakozott a kezdeményezéshez. Hozzávetőlegesen közel 10 %-al nőtt a kerékpárral, gyalogosan vagy rollerrel érkező diákok száma. Más országok is felfigyeltek erre, ezért Lengyelországból, Németországból, sőt Kanadából is érkeztek szakértők, hogy megfigyeljék a reggeli közlekedést ezeknél az iskoláknál és átbeszéljék a tapasztalataikat.

Vajon Magyarországon milyen sikere lenne ennek a módszernek?

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!