Romániában bekerült a KRESZ-be a kötelező előzési oldaltávolság

Na de mit jelent a „megfelelő távolság”? A közlekedési szabályzatot úgy módosították, hogy mérhető legyen.

Fontos változások léptek életbe a napokban a közlekedési szabályzatban, mely egyaránt érinti a bicikliseket, az elektromos rollereseket és a gépjármű-vezetőket.

Az eddigi általános elv szerint a sofőröknek másfél méteres oldaltávolságot kellett tartaniuk a kerékpárosok megelőzése esetén, mind lakott területen belül, mind azon kívül.

Aki valamennyire ismeri a romániai közlekedési morált, az tudja, hogy csak nagyon kevesen tartják a másfél méteres távolságot, ami annak is betudható, hogy javaslatról lévén szó megszegése eddig nem vont maga után bírságot.

Ezen változtat a 2021. október 6-án a Hivatalos Közlönyben megjelent új szabály, mely kötelezővé teszi a sofőr számára a megfelelő távolság betartását a kocsiknál lassabban haladó járművektől.

Mivel a másfél méteres távolság nem mérhető objektíven, így a büntetés jogosságát el lehet vitatni, az új szabály inkább az útburkolati jelekhez köti a biciklisek előzését.

Az 50 km/óránál lassabban haladó gépjárművek vezetői kötelesek előzéskor a két bal kerékkel átlépni a terelővonalat. Az ennél gyorsabban közlekedőknek nagyobb távolságot kell tartaniuk: az autó szélességének legalább a felével kell átlépjék a terelővonalat.

A záróvonal (folytonos vonal) átlépése továbbra is tilos – akkor is, ha biciklis vagy rolleres halad előttünk. Meg kell várni, amíg az útfestés lehetővé teszi az előzést. Aki az új szabályozásokat megszegi, harminc napra elbúcsúzhat a jogosítványától.

A módosítás célja az volt, hogy nagyobb biztonságot nyújtsanak a kerékpárosok és az elektromos rollerrel közlekedők számára. Az új jogszabály célja az is, hogy tovább ösztönözze az embereket az egészséges, környezetbarát közlekedésre.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!