Pécs újabb kerékpárutakkal bővült

Jelentős útfejlesztések valósultak meg, és javultak a kerékpáros közlekedés feltételei két, összesen csaknem nyolcszázmillió forint értékű beruházással Pécs legsűrűbben lakott városrészében.

A panelházairól ismert pécsi Kertvárost új út köti össze a megyeszékhely délnyugati elkerülőútjával. Megújult a városrész egyik fő közlekedési tengelyének jelentős része és új kerékpárutakat alakítottak ki. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program két pályázatán még az előző városvezetés által elnyert több mint félmilliárd forintos európai uniós támogatásból és az önkormányzat csaknem háromszázmillió forintos önrészéből az említetteken túl buszöblöket újítottak fel, biztonságosabbá tették a közutak, kerékpárutak és járdák csatlakozásait, új padokat és biciklitárolókat helyeztek ki, továbbá bővítették a közvilágítási rendszert is.

Pécs az elmúlt hónapok során a bicikliutak kiépítésében nagyot lépett előre. A cél az, hogy minden pécsinek legyen lehetősége a biciklizést választani a környezetbarát közlekedési alternatívák közül. Ennek érdekében indult meg az elmúlt év során több pécsi kerékpárút építése-bővítése és fejlesztése.

Szükség volt a nyomvályús utak javítására, ahogy az új kerékpárútra is. A polgármester, Péterffy Attila elmondta, a kivitelezés során az eredeti terveken csak néhány ponton módosítottak. Az út esetében ilyen módosítás volt az, hogy aszfalterősítő rácsokra fektették az aszfaltburkolatot, amire azért volt szükség, mert korábbi vizsgálatok szerint a megerősítés nélkül maximum 3-4 évig tartott volna csak ki az új burkolat, így viszont az út élettartama több mint 10 évre nőtt.

Emellett új elemként került az útfelújítási projektbe, hogy az érintett szakasz 3 gyalogosátkelőhelyénél is mozgásérzékelős „okos zebrákat” alakítottak ki, amelyek villogó fényekkel figyelmeztetik az autósokat arra, ha a gyalogátkelőt megközelítik egy járókelő. A kerékpárút mellett több mint 20 új kandelábert állítottak fel, 16 fát ültettek az érintett sávban, a megújult közterületeken pedig új padokat, hulladékgyűjtőket, valamint 16 darab kerékpártárolót helyeztek ki.

Elvileg még nem használható, jelenleg ugyanis annak forgalomba helyezési eljárása zajlik, amely a törvényi előírásoknak megfelelő hatósági jogrend szerint történik. A kerékpárosok várhatóan idén decemberében vehetik majd hivatalosan is birtokba az új kerékpárutat, olvasható a Pécs Ma oldalán.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!