A Magyarországon gyártott Haibike LYKE CF SE ebike nyerte a kerékpárok Oscar díját

A Haibike vadonatúj, 2023-as top modelje, a LYKE CF SE rögtön a megjelenése után elnyerte a kerékpáripar egyik legnagyobb presztízsű díját, Design & Innovation Awardot.

A frissen fejlesztett szuperkönnyű ebike-ot gyors terepbringázásra gyártották azzal a céllal, hogy még közelebb hozza egymáshoz az analóg és az elektromos kerékpárokat. A piacon lévő e-Mountain Bike-ok nagy része 22 kg körül vagy akár jóval fölötte van, a Haibike mindössze 18.7 kilós, így irányíthatóságában, egyensúlyozásában sokkal közelebb áll egy „rendes” bringához.

A tószegi Accell Hunland Kft., Magyarország legnagyobb kerékpár összeszerelő gyárában készülnek ezek a bringák. A vállalat az elektromos kerékpárok fontos szállítója Európában, ahol bevétel tekintetében piacvezető. A holland Accell Group nemzetközi kerékpárgyártó cég hazai leányvállalatát Magyarország 100 legnagyobb vállalata között tarják számon. A cégcsoport legismertebb márkái: Batavus, Sparta, Koga, Ghost, Haibike, Winora, Sinus, Raleigh, Diamondback, Lapierre, Tunturi, Atala.

Az Accell Group 15 országban – köztük Hollandiában, Németországban, Franciaországban, Törökországban, Kínában – közel 3300 főt foglalkoztat és több mint 80 országban értékesíti termékeit. A csoport vezető szerepet tölt be a kerékpárok, kerékpár-alkatrészek és -kiegészítők közép- és felsőkategóriás szegmenseiben Nyugat-Európában, és az Egyesült Királyságban.

A kerékpár: Haibike LYKE CF SE

A LYKE CF SE e-Mountain Bike-kal a Haibike egy olyan kis súlyú elektromos kerékpárt dobott a piacra, ami az innovatív motor elhelyezésnek köszönhetően nagy eséllyel válik majd kategóriájának mérföldkövévé.

Határozott, mégis diszkrét megjelenésével a LYKE CF SE úgy kombinálja a bringa stilisztikai elemeit, hogy az tovább szűkíti a határt analóg és elektromos kerékpár között. Ezt a vakmerő koncepciót a 250 wattos maximum teljesítményű, mindössze 4.2 kg-os összsúlyú FAZUA Ride 60-as rendszer teszi lehetővé, amit kifejezetten a Light e-Mountain Bike-okhoz fejlesztettek, és szépen integráltak a karbon nyeregvázcsőbe.

A motor vertikális helyzetéből adódóan az akkumulátor kicsúsztatható az alsó csőből, ezzel egy sokkal vékonyabb és strapabíróbb vázat eredményezve. Ez apró részletnek tűnhet, de a tervezőknek hatalmas szabadságot adott a váz megalkotásában, így az újszerű dizájnnal és a minőségi alkatrészekkel felszerelt bringa tele van sportos ambíciókkal.

Top kategóriás bringához méltó módon a LYKE CF SE kizárólag felső polcos alkatrészekkel van felszerelve. A Kashima burkolatú Fox Float X Factory hátsó teleszkóp a legjobb kanyartulajdonságokkal rendelkezik, amit a Fox Float 36 Factory 140mm villák tesznek teljessé. A felsőkategóriás Shimano XTR BR-M9120 váltórendszert és az XTR M9120 hidraolikus tárcsafékeket arra tervezték, hogy olyan technikás terepen is megállják a helyüket, ahol a maximum teljesítményre és alacsony súlyra egyaránt szükség van.

A gyors irányváltás és precíz bringakezelés eddig nem igazán volt az ebike-ok sajátja, de a sportos LYKE CF SE pontosan ezt nyújtja majd azoknak, akik a combos rásegítés mellett nem akarnak kompromisszumot kötni az irányíthatóságban sem.

A díjról

A Design & Innovation Award (Dizájn és Innováció díj) a kerékpáros világ Oscar díja, a kerékpáripar legnagyobb teljesítményeit, legjobb termékeit díjazza.

A díj nem csak egy üres plecsni, amivel hencegni lehet, hanem az ágazat legmeghatározóbb, független díja. A termékeket egy profi bringásokból, újságírókból és szakértőkből válogatott nemzetközi csapat teszteli valós körülmények között.

Specifikáció

 

Motor:

Fazua, Ride60, 250W, 60 Nm

Váz:

Haibike, Lyke, Carbon

Hajtókar:

Rotor, E-Kapic, Aluminium

Akkumulátor:

Fazua, Energy InTube, 430 Wh

Kijelző:

Fazua, Straight bar Ring control

Villa:

FOX, 36 Float Factory, Air, travel= 140 mm, Aluminium steerer tube 1 1/8″ – 1 1/2″ tapered, 15 x 110mm thru-axle Boost

Rugóstag:

FOX, Float X Factory, Air, M8x25

Első fék:

Shimano, XTR M9120, 4-piston tárcsa fék

Hátsó fék:

Shimano, XTR M9120, 4-piston tárcsa fék

Belső:

Presta szelep

Rögzítőgyűrű:

Internal hexagon, 34.9 mm

Hátsó váltó:

Shimano, XTR M9100

Váltókar:

Shimano, Deore XTR M9100, Trigger switch

Középrész:

Motorba integrált

Fogaskoszorú:

Shimano, XT M8100, 10 – 51 fogas

Lánc:

Shimano, XT M8100

Lánctányér:

Rotor, Aluminium, 32 fogas

Fék kar:

Shimano, XTR M9120, Aluminium, állítható

Első tárcsa:

Shimano, RT-MT900LE, 203 mm

Hátsó tárcsa:

Shimano, RT-EM910, 180 mm

Felni:

Maxxis, Dissector MaxxTerra EXO, 29″ x 2.4″

Kerék szett:

Mavic, E- Crossmax XL R Carbon

Kormány:

Raceface, Next Carbon, 760 mm

Markolat: 

Raceface, Half Nelson

Stucni:

Raceface, Turbine SL, A-head, 35 mm

Kormánycsapágy:

Acros, BlockLock, Aluminium

Nyereg:

fi’zi:k, Terra Aidon X1-145 Carbon

Nyeregcső:

FOX, Transfer FACTORY, Telescope, 31.6 mm

Pedál:

XLC, Freeridepedal

Súly:

18.7 kg

Max. terhelés:

Vételár:

120 kg

10 999 €

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!