A Tour de Hongrie 2021-es útvonala, öt nap 794 kilométer

Végleges a 2021-es Tour de Hongrie útvonala, a kerékpáros körverseny Siófokról indul és öt nap alatt 794 kilométert tesz meg a budapesti befutóig.

A Tour de Hongrie 2021 útvonala. Tavaly az elmaradt Giro d’Italia miatt főleg keletre korlátozódtak a szakaszok, idén a nyugati országrészre helyezték a hangsúlyt. A magyar országúti kerékpárverseny igyekszik tartani, sőt emelni az elért színvonalat. Olyan városokat is bevonnak az idén, ahol korábban még nem járt a mezőny. Eisenkrammer Károly főszervező az útvonalbemutatóban kiemelte, a Kelet-Magyarországon rendezett tavalyi kiírás után idén a Balaton környékét mutatja meg a tévénézőknek a magyar körverseny.

Íme a Tour de Hongrie 2021-es útvonala:

  1. szakasz, 2021. május 12., szerda, Siófok–Kaposvár (173 km)
  2. szakasz, 2021. május 13., csütörtök, Balatonfüred–Nagykanizsa (183 km)
  3. szakasz, 2021. május 14., péntek, Veszprém–Tata (142 km)
  4. szakasz, 2021. május 15., szombat, Balassagyarmat–Gyöngyös-Kékestető (204 km)
  5. szakasz, 2021. május 16., vasárnap, Budapest–Budapest (92 km)

A Tour de Hongrie 2021 első szakasz Siófokról indul, majd Balatonföldvárnál fordul a mezőny a Somogyi-dombság felé. Balatonboglárnál még visszatérnek egy rövid időre a magyar tenger partjára, de 173 kilométer után Kaposváron zárják a napot. A második nap a Balaton északi részét járja be, többek között Badacsony, Tapolca környékén, majd déli irányba fordulnak, így érinteni fogják Hévízt, Zalakarost és Nagykanizsán fejezik be 183. kilométert. Május 14-én pénteken 142 kilométert kell teljesíteniük. A veszprémi rajtja után a “magyar tenger” térségét elhagyva Tatán érjen célba a mezőny. A királyetap a Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető táv lesz: a 984 méteres tengerszint feletti magasságon záruló szakaszon több mint 300 méternyi szintemelkedést kell leküzdeniük a kerékpárosoknak. A záróetap négy év után ismét Budapestre érkezik a Tour de Hongrie: 12 kört kell teljesíteniük a bringásoknak a Városliget és a Puskás Aréna körül futó körpályán.

Fotó: Halmágyi Zsolt | tdh

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerint a kerékpározás felfelé ívelő szakaszban van Magyarországon. Innentől kezdve, ha csak picinyeket lépünk előre vagy tartani tudjuk a színvonalat, az is jó. Ha pedig valamelyik magyar fiú olyan győzelmet tudna aratni az idei esztendőben, mint tavaly Valter Attila, az már fantasztikus lenne, fűzte hozzá.

Valter Attila, fotó: Vanik Zoltán | tdh

Szilasi László versenyigazgató elmondta, World Tour- és prokontinentális csapatból is versenycsúcsot jelentő számú nevezés érkezett, és tervezik a mezőny létszámának növelését is a tavalyi 20 induló együtteshez képest. Eddig 12 csapat nevezését jelentették be, az indulást tervezők közül a Jumbo-Visma – kilenchónapos eltiltásból visszatérő – sprintere, a holland Dylan Groenewegen emelkedik ki, aki akár négy szakaszon is megmutathatja képességeit.  “Ennek a mezőnynek ezeken az etapokon nem jelent nagy nehézséget a szintkülönbség, így akár négyszer is sprintbefutóra kerülhet sor. Az összetett pedig az elmúlt évekhez hasonlóan várhatóan a Kékestetőn dől majd el” – fogalmazott a versenyigazgató.

A 2021-es Tour de Hongrie csapatai

  • TREK-Segafredo (amerikai) World Team
  • Team BikeExchange (ausztrál) World Team
  • Team Jumbo-Visma (holland) World Team
  • Israel Start-Up Nation (izraeli) World Team
  • Astana-Premier Tech (kazah) World Team
  • Bahrain-Victorious (bahreini) World Team
  • EOLO-Kometa (olasz) Pro Team
  • Team Novo Nordisk (amerikai) Pro Team
  • Androni Giocattoli-Sidermec (olasz) Pro Team
  • Sport Vlaanderen-Baloise (belga) Pro Team
  • Bardiani-CSF-Faizané (olasz) Pro Team
  • Mazowsze Serce Polski (lengyel) Continental Team

Több mint kilenc évtizeddel ezelőtt, 1925. június 27-én indult útjára először a Tour de Hongrie mezőnye. Az első magyar Tour hajnali négy órakor a budapesti Gellért-szálló elől indult. 2020-ban a koronavírus-járvány árnyékában rendezték meg a Tour de Hongrie-t, amelyen először álltak rajthoz a legmagasabb szinten jegyzett csapatok: öt World Team (Jumbo-Visma, Team CCC, Trek-Segafredo, Mitchelton-Scott és Israel Start-Up Nation) vett részt nemzeti körversenyünkön!

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!