Áthalad a Lánchídon a Giro d’ Italia mezőnye, módosult az útvonal

A Giro d’Italia főszervezője, az RCS Sport bejelentette, hogy a 2020-as magyarországi Grande Partenza (Nagy Rajt) május 9-i időfutama áthalad a Széchenyi lánchídon.

A Giro d’Italia magyarországi szervezőbizottsága – Révész Máriusz kormánybiztos és Dr. Nagy Zsigmond, a szervező Nemzeti Sportügynökség ügyvezetőjének vezetésével –, az olasz főszervező RCS Sport ügyvezető igazgatójával, Mauro Vegnivel együtt korábban tárgyalásokat folytatott Gy. Németh Erzsébettel, Budapest Főváros főpolgármester-helyettesével az olasz kerékpáros körverseny fővárosi megrendezésével kapcsolatban. A megbeszélésen felvetődött, hogy a Széchenyi Lánchíd felújításának elmaradása miatt, amennyiben a verseny főszervezője úgy dönt, lehetőség nyílik arra, hogy a Giro d’Italia mezőnye a Grande Partenza első napján áthaladjon a Budapest egyik jelképének számító hídján. Ez a lehetőség korábban már felmerült az útvonaltervezés során, azonban a hídfelújítás tervezett menete miatt 2019 nyarán a Lánchíd nélküli útvonal bejelentésére került sor. – olvasható a Giro weboldalán

Az RCS Sport a tárgyalások és bejárások eredményeként csütörtökön hivatalosan is bejelentette, hogy a budapesti időfutam útvonala módosul, és a Hősök teréről indulva érinti a magyar főváros legrégibb és szimbolikus hídját, valamint az Alagutat, és ezt követően kanyarodik fel a Budai Várba.

Miután Gy. Németh Erzsébettel, Budapest Főváros főpolgármester-helyettesével a megbeszélések pozitívan zárultak, amelyen elhangzott, a Főváros támogatja és segíti az útvonallal kapcsolatban a szervezők döntését, az RCS Sport csütörtökön kiadta az első szakasz módosított útvonalát. Az új útvonal biztosítja, hogy a verseny ideje alatt nem kell lezárni az alsó rakpartot, a 2-es villamos zavartalanul közlekedhet és a Margit-híd forgalmát sem akadályozza majd a verseny. A megbeszélésen a felek kölcsönösen elismerték, hogy az olasz kerékpáros körverseny olyan turisztikai promóciót jelent Magyarországnak és a fővárosnak, amelynek hasznossága nem vitatható, így a sikeres rendezés közös érdek.

A szervezőbizottság projektvezetője, Sió Zoltán a Nemzeti Sportügynökség munkatársa az útvonallal kapcsolatban elmondta:

„A Giro Nagy Rajt szervezőbizottságának útvonalért felelős szakemberei folyamatosan egyeztetnek a hatóságokkal: a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a Budapest Közúttal, a BKK-val és a KNEB-bel. Külön tárgyalások zajlanak az érintett kerületekkel és az engedélyeztetési eljárásokat a Főváros javaslatait követve végezzük. Természetesen napi szinten folynak egyeztetések és a szükséges engedélyeztetések a másik két magyarországi szakaszon is, mert ne feledjük, a világ második legrangosabb kerékpáros körversenye 66 magyar települést érint május 9. és 12. között.”

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!