Démare harmadszor nyert szakaszt a Giro d’Italian

Az oldalszél által nehezített hetedik szakaszon Joao Almeida megtartotta első helyét összetettben, Valter Attila a 28 másodpercet kapott.

Pénteken a Matera és Brindisi közötti 143 kilométer várt a mezőnyre, a sík szakasz nehézségét az előzetes várakozásoknak megfelelően az oldalszél jelentette. Tíz kilométer után az első hosszú, nyílt egyenesben a Jumbo-Visma és a Deceuninck – Quick-Step nagy tempója szakította kisebb csoportokra a mezőnyt, az összetett első helyéért harcolók közül a dán Jakob Fuglsang a második, míg a már jelentősebb lemaradással rendelkező brit Simon Yates a harmadik csoportban tekert, Valter Attila pedig még hátrébb haladt.

A szakasz felére a csoportok egyesültek, 45 kilométerrel a cél előtt a beszűkülő utat teljes szélességében elfoglaló tömegbukás szakította meg újfent a sort, a mezőny hátsó fele – Valter csapata, a CCC vezetésével – az utolsó 20 kilométerre érte utol az élcsoportot.

A technikás hajrában a sprinterek pontversenyét vezető, ciklámen trikós Démare a negyedik és a hatodik szakasz után ismét a legerősebbnek bizonyult a háromszoros világbajnok Peter Sagant, illetve Michael Matthewst megelőzve. Az összetett esélyesek a mezőnnyel értek célba.

A rendkívül gyors, 51,23 km/ó-s átlagsebességű szakaszon Valter 28 másodperc hátránnyal a 72. helyen ért célba, összetettben pedig újabb két helyet előrelépve már a 29.

7. szakasz, Matera-Brindisi, 143 km:

1. Arnaud Démare (francia, Groupama-FDJ) 2:47:28 óra
2. Peter Sagan (szlovák, BORA-hansgrohe) azonos idővel
3. Michael Matthews (ausztrál, Sunweb) a. i.
…72. Valter Attila (CCC) 28 másodperc hátrány

Az összetett élcsoportja:

1. Joao Almeida (portugál, Deceuninck – Quick-Step) 24:48:29 óra
2. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain-McLaren) 43 másodperc hátrány
3. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) 48 mp h.
…29. Valter 9:35 perc hátrány

Az olasz körverseny hagyományosan az első az esztendő háromhetesei közül, az idén viszont a koronavírus-járvány miatt októberben tartják. Az eredeti tervek szerint májusban Budapest adott volna otthont az úgynevezett nagy rajtnak, a Grande Partenzának, és az első három szakaszt Magyarországon rendezték volna.

Szombaton a Giovinazzo és Vieste közötti 200 kilométer megtétele vár a mezőnyre, amely összesen 3497,9 kilométert teker a 103. Giro d’Italián, amíg október 25-én célba ér Milánóban.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!