Minden a Tour de France-tól függ, kifakadt az Ineos csapatvezetője

A profi kerékpársport üzleti modelljét modernizálni kell, és véget kell vetni annak, hogy ennyire a Tour de France-tól függjön – véli az Ineos istálló vezetője, Sir Dave Brailsford.

A világ legnagyobb és leghíresebb országúti körversenyét a koronavírus-járvány miatt a múlt héten két hónappal elhalasztották, az új kezdési időpont augusztus 29. A csapatok bevételének nagy részét a szponzoráció biztosítja, s a franciaországi háromhetes viadal vonzza a legtöbb támogatót.

„Ha idén már csak egy versenyt lehetne megrendezni, akkor mindannyian azt mondanánk, hogy a Tour legyen az” – nyilatkozott a BBC Radio 4-nak Brailsford, aki szerint ez a viadal „messze a legnagyobb” a versenyprogramban.

„A profi kerékpársport egyik legnagyobb kihívása az, hogy a bevétel teljesen a támogatóktól függ. És a jelenlegi helyzetben egyes szponzorok hatékonyabbak másoknál. A jövőben mindenki számára bölcs dolog lenne, ha modernizálnánk az üzleti modellt” – tette hozzá.

A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) a halasztások ellenére azt tervezi, hogy mind a három háromhetes viadalt – a Tour mellett az olasz (Giro d’Italia) és a spanyol (Vuelta a Espana) körversenyt – megrendezi idén, utóbbi kettőre a szeptember 27-én rajtoló országúti világbajnokság után kerülhet sor.

Brailsford szerint a jövőben helyesebb lenne, ha a nagyobb versenyek jobban eloszlanának a naptárban, s nem egytől függenének.

„Mindenki élvezné egy stabilabb, kiegyensúlyozottabb versenyszerkezet előnyeit – jelentette ki. – Ez lehetővé tenné az érdekeltek számára, hogy közép- és hosszú távon is tervezzenek, ne csak rövid távon. Ez sok mindent megváltoztatna a sportágban.”

A Tour de France-t tavaly a Brailsford által irányított brit csapat kolumbiai versenyzője, Egan Bernal nyerte meg.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!