Tao Geoghegan Hart nyerte a három hétig tartó Giro d’Italiát

Valter Attila 41. helyen végzett, az összetettben pedig 27.helyen zárta a versenyt. 

Jay Hindley és Tao Geoghegan Hart másodpercre pontosan ugyanúgy állt 85 órányi versenyzés után, vagyis döntetlenről kezdték a milánói időfutamot. A háromhetesek történetében korábban soha nem fordult elő, hogy két versenyző döntetlenről kezdje az utolsó szakaszt. Ráadásul Tao Geoghegan Hart úgy nyerte meg az összetettet, hogy korábban a verseny során egyetlen napig sem viselte a rózsaszín trikót. Ez történelmi győzelem.

Fotó Giro d’Italia

A taktika egyikőjük számára sem bonyolult, életük időfutamára, életük 15 kilométerére volt szükség a győzelemhez. Mindketten nyertek már hegyi szakaszt ezen a Girón, mindketten “tapasztalatlanok” egy ilyen helyzetben, hisz korábban soha még csak Top 10 közelében sem jártak. Papíron viszont Tao Geoghegan Hart jobb ebben a számban, mint Jai Hindley. Palermóban kapott 49 másodpercet a Sunweb versenyzőjétől, bár azt jegyezzük meg, hogy nagyon nem egy időben indultak, és Geoghegan Hart azért saját elmondása szerint is szenvedett a verseny elején. A második hét végére belejött. Emlékezzünk csak, Giusppe Martinelli az Astana sportigazgatója megmondta a második pihenőnapon, hogy nála egyértelműen Geoghegan Hart a verseny esélyese. Vincenzo Nibali pedig azt jegyezte meg, hogy Keldermannak leginkább házon belül kell riválistól tartania.

Fotó Giro d’Italia

20 szakasz, 3346 kilométer, és 85 óra 22 percnyi versenyzés után döntetlenre álltak. A Giro szabálykönyve viszont kimondja, hogy ilyen esetekben 2 versenyző között nem a helyezési szám, hanem az idő dönt, pontosabban az időfutamok eredménye, olvasható az EuroSport összefoglalójában.

Az első mérvadó idő a huszadékként induló ausztrál Miles Scotsoné (Groupama–FDJ) volt 17:57 perccel, majd a belga Victor Campenaerts (NTT) 17:48 perces idővel rukkolt ki. Ám ő is tudta, hogy ezzel nem nyerhet, mondta is, hogy csak addig lesz az élen, amíg Filippo Ganna (Ineos–Grenadiers) be nem ér a célba.

Fotó Giro d’Italia

A szám királya, a regnáló időfutam-világbajnok a korábbi két időfutamot már behúzta a Girón – s nyert még egy szakaszt –, s át is vette a vezetést 17:16 perces idővel. Amerre elhaladt a „Top Ganna” becenevű olasz versenyző, megélénkültek a kordonok mögött fegyelmezetten maszkot viselő helyiek. Valter Attila a 107. induló volt, 18:55 perc kellett neki a táv teljesítéséhez, és az biztos volt, hogy a mezőny első felében fog végezni.

A portugál João Almeida (Deceuninck–Quick-Step), aki az idei Girón a leghosszabb ideig viselte a rózsaszín trikót – a 3. és a 18. szakasz között –, nagyot ment, és a 17:57 perces idejével az összetettben az ötödik helyről a negyedikre került, Kelderman maradt harmadik.

 Valter Attila az utolsó etapot a 41. helyen zárta, az összetettben 27.helyen végzett. Szívből gratulálunk a három hét fantasztikus teljesítményéhez!

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!