Dylan Groenewegen nyerte a 2023-as Tour de Hongrie első szakaszát

A Szentgotthárd környéki 168 kilométeres távon 821 méter szintemelkedést kellett teljesítenie a 132 fős mezőnynek, amely az Őrségben két, mintegy 80 kilométeres kör megtétele után tért vissza a legnyugatabbra fekvő magyarországi városba.

Az út mentén számos szurkoló, köztük általános iskolák tanulói és az őriszentpéteri tűzoltók is köszöntötték a kerékpárosokat. Volt, aki targoncára állva drukkolt, más pedig kerékpár után kötött harciszekéren állt birodalmi rohamosztagosnak öltözve, de akadt képregényekből ismert szuperhős is az út mentén szurkolók között, mint ahogy nem hiányozhattak a versenyen évről évre felbukkanó lóháton vágtató nézők sem.

Rögtön a rajt után kivált a mezőnyből egy ötfős szökevénycsoport, benne a magyar válogatottat erősítő Szijártó Zéténnyel és az Epronex-Hungary csapatában tekerő Rózsa Balázzsal, mindketten szereztek pontot gyorsasági részhajránál. A mezőny élén elsősorban a World Tour-csapatok dolgoztak, de jó ideig a magyar válogatott tagjait is lehetett látni a szakaszt kontrollálók között. Az élcsoportot 26,5 kilométerrel a cél előtt érte utol a mezőny, így a szakaszelsőségről az előzetes várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött a nyugodt etapon.

A célhoz közeledve fokozódott a tempó és nyúlt a mezőny, kialakultak a felvezetővonatok, melyeket az utolsó kilométeren a bukás szakított szét. Földre került az összetett legnagyobb esélyesei közé sorolt Tour de France- és Giro d’Italia-győztes kolumbiai Egan Bernal is. A sprintben így alig kéttucatnyian vettek részt, leggyorsabbnak pedig a tavaly a kazincbarcikai szakaszon diadalmaskodó holland Groenewegen bizonyult az ír Sam Bennett és az ausztrál Caleb Ewan előtt.

Az immár a nemzetközi szövetség (UCI) ProSeries-sorozatába tartozó magyar körverseny csütörtökön egy újabb sík etappal folytatódik: Zalaegerszeg és Keszthely között 175 kilométer, illetve 923 méter szintemelkedés leküzdése vár a mezőnyre. A szakasz áthalad Kapolcson is, ahol a magyar szövetség (MKSZ) tájékoztatása szerint kerékpáros ünnepnap lesz, melynek során az érdeklődők egy e-bike-os élménytúrán vehetnek részt, illetve a szurkolói zónában megtekinthetik a Tour de Hongrie-t is.
A magyar körversenyen szereplő kerékpárosok összesen 879 kilométert tekernek a vasárnapi budapesti befutóig, az M4 Sport minden szakaszt teljes hosszában élőben közvetít, az értékelő Apres Tour műsor pedig az m4sport.hu-n tekinthető meg.

Eredmény: 1. szakasz, Szentgotthárd-Szentgotthárd, 168 km:

1. Dylan Groenewegen (holland, Jayco AlUla) 3:42:56 óra
2. Sam Bennett (ír, BORA-hansgrohe) azonos idővel
3. Caleb Ewan (ausztrál, Lotto Dstny) a. i.
…18. Karl Ádám (Epronex-Hungary) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:

1. Groenewegen 3:42:46 óra
2. Matús Stocek (szlovák, ATT Investments) 2 másodperc hátrány
3. Bennett 4 mp h.
…6. Rózsa Balázs (Epronex-Hungary) 7 másodperc hátrány

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!