Hogyan regenerálódjunk a nyári, nagy kerékpározások után?

Lassan itt a kerékpáros szezon vége, a bringák is kevesebb alkalommal kerülnek elő, így megérdemlik a fáradt lábak a tökéletes regenerálódást.

A kerékpározás az egész testet átmozgatja, feltölt lendülettel, hogy a hétköznapok mókuskerekét elviseljük. Edzés után szüksége van szervezetünknek a regenerálódásra, hiszen pihenéssel teljesítőképességünk visszaáll a normál szintre. Ha a tekerés és a pihenés megfelelő arányban áll egymással, akkor tudatosabbá válik a megújulásunk. Legyen idős, vagy fiatal bringás, nélkülözhetetlen az arányok betartása.

Kerékpárút Zalakaros határában, fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Lépj ki a megszokottból

A stresszes munkahelyi gondokat néha haza is visszük, otthon viszont tovább folytatódik az agyunk rugózása, vajon hogy oldjuk meg a ránk háruló feladatokat. Ilyenkor jöhet egy őszi vagy téli kimozdulás. Egy kis időre magunk mögött hagyunk mindent, olyan helyre megyünk, ahol sikerülhet a regenerálódás testileg és lelkileg is.

Zalakarosi Fürdő, fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Zalakarosi gyógyerő 2000 méter mélyről!

Szakavatott kezekben lehetsz immár több, mint 5 évtizede Zalakaroson, ahol 1962-ben kőolaj kutatások során gyógyvizet találtak. Ez a mesébe illő fordulat pedig valóságos turista paradicsommá változtatta a kis falut. A nemzetközi ESPA – Europe Spa Med 5 csillagos minősítéssel rendelkezik, tehát biztosak lehetünk abban, hogy a legjobb kezekben vagyunk, ha az egészségünkről van szó.

Töltsd fel magad! 

Ha a telefonodat töltőre teszed, magaddal miért ne tehetnéd meg ugyanezt? A gyógyászati szolgáltatások célzottan segítik a megújulást. A sérülést követően a rehabilitáció kihagyhatatlan része egy fürdőkúra, a hozzá tartozó kezelésekkel, ami a felépülés időtartamát lényegesen lerövidítheti.

Egyre több fiatal és sportoló választja a megelőzést, ahelyett, hogy megvárná a bajt, és orvoshoz szaladna, erre kiváló helyszín egy termálfürdő. Ha pedig már megtörtént a baleset, akkor a cél az, hogy minél előbb vissza tudjon állni minden a régi kerékvágásba. Gyógykezelések a fittségedet támogatja, a támogató környezet pedig a lelkedet és az érzékeidet kényezteti. Apropó, tudtad, hogy még sós vízű medence is van a Zalakarosi Fürdő megújult gyógycentrumban?

Zalakarosi Fürdő – Gyógycentrum

Hogy lehet igénybe venni ezeket a kezeléseket?

A fürdő területén reumatológiai szakrendelés működik, ahol a helyszínen kérhetünk személyre szabott vizsgálatot. Az orvos viszgálatot követően kiírja a kezelési tervet, amelyet azonnal el is kezdhetünk. Emellett jó tudni, hogy akár még NEAK támogatással is igénybe vehetünk számos gyógyászati és balenológiai szolgáltatást a Zalakarosi Fürdőn.

  • A gyógyvizes medencékben a kezelések előtt a víz hőmérsékletének hatására az izmok ellazulnak, felkészülnek a terápiás kezelésekre.
  • Iszappakolás az immunerősítő és fájdalomcsillapító hatása révén gyors javulás érhető el.
  • Szénsavfürdő segít kitágítani a hajszálereket, fokozódik a vérkeringés. Kimerültség kezelésére kiválóan alkalmazható, stressz okozta panaszoknál nyugtató hatású.
  • Súlyfürdő nyújtásos-húzásos kezelés, főleg porckorong problémák, de térd- és csípő fájdalom esetén is alkalmazható.
  • Tangentor nem más mint víz alatti vízsugármasszázs, melyben a masszázs és a termálvíz együttes hatására az izomkötöttség csökken, az izomzat és a kopásos ízületek merevsége oldódik.

Ne várd meg, hogy fájjon, előzd meg!

A víz teszi rugalmassá a szalagokat és az ízületeket a csontok összekapcsolásához. A megfelelő vízfogyasztás nélkülözhetetlen a fizikai és a szellemi teljesítőképesség elérésében. Sajnos egyre több balesetről hallunk a médiában, de akár a közvetlen környezetünkben is előfordulhatnak sérülések: zúzódások, rándulások, ficamok, szakadások. Nem elég egy borogatás, speciális kezelésekkel meggyorsul a gyógyulás folyamat és hatékonyabb a felépülés. Zalakarosi gyógyvízre alapozva olyan szolgáltatásokban tudnak segíteni, melyek kimondottan a sportsérülések hatékony kezelésére irányulnak.

Kis-Balaton, fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Wellness, szauna, gyógyvíz, lélekmelengető élmények a Kis-Balatonnál!

Tematikus szauna hetekkel telnek a hűvös ősz hónapok az új szaunavilágban. Hétköznapokon állandó programokkal, hétvégeken tematikus szauna napokkal készülnek a mesterek. A fókuszban az ízek, illatok állnak, amelyek az érzékeinken keresztül lazítanak el, ezáltal megújul a test és a lélek, mint például aszalt gyümölcsök és csokoládé mámorában.

A szauna hozzájárul az állóképesség és az általános teljesítmény növekedéshez. Szerintem kevés bringás tudja, milyen sokat segít a rendszeres szaunázás, hogy a szervezetünkben kialakuljon a megfelelő hőszabályozás. Vagyis egy alacsonyabb hőmérsékletnél elkezdődik az izzadás és ez hosszabb ideig tart, akkor sportolás közben hatékonyabb lesz a testünk hűtése. Kutatások alátámasztják, hogy edzés utáni szaunázással növelhető a plazma mennyiség és a pulzus is gyorsabban helyreáll.

Kányavári sziget, fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Sport és rekreáció! Kéz a kézben járnak!

A nyugat-balatoni régió négyévszakos élményei segítenek abban, hogy a rossz idő esetén is megtaláljuk a megfelelő programot. A Kis-Balaton hazánk olyan régiója, amely élményekben gazdag meglepetést tartogat a bringásoknak. A zalakarosi Tourinform Iroda szomszédságában található Kerékpáros Centrumban lehetőségünk van bringákat bérelni és bejárhatunk sok-sok látnivalóval fűszerezett útvonalakat. A zalai dombokat nem szabad alábecsülni, ugyanis megdolgoztatják a lábakat.

A kellemesebb túrákra a Kis-Balaton körül is találunk útvonala, sőt több helyen tökéletes minőségű kerékpárút áll rendelkezésre. Engedjük, hogy a Kányavári-sziget különleges varázsa magával ragadjon minket.

Legyen tudatos a téli, alapozó időszakunk, hogy a tavaszi napsütés első sugaraiban élményként éljük meg a bringázást.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!