Eileen Sheridan, az 1950-es évek legerősebb kerékpárosa

Eileen Sheridan volt az 1940-es és 1950-es évek egyik leghíresebb kerékpárosa. Az általa akkor beállított rekordok egy része még mindig az ő nevéhez fűződik.

A 90 felett járó hölgy hangja ma is fiatalos, tisztán érthető, és még mindig lelkesen tud beszélni a kerékpározás iránti szenvedélyéről, de a sportról szóló emlékeiről ugyancsak szívesen mesél.

“Olyan nadrágot hordtunk, amiben nem voltak párnázott részek. A zsebeiben ételt tartottunk. Úgy kinyílt a ruházatunk a menetszél hatására, mint egy vitorla. “-mesélte az egyik interjújában.

A férje, Ken ösztönözte arra, hogy belevágjon a kerékpározásba. Együtt jártak túrázni, de nehéz volt a 14 éves korában kapott egyszerű Single Speed kerékpárját hajtani. Így a férje a 21.születésnapjára megajándékozta őt egy Claude Butlert bicajjal. Csatlakoztak a CTC-hez csapathoz, és 1944-ben a Coventry Kerékpáros Klubhoz , ezért a versenyek ritmusára is hamar ráéreztek.

Fotó Coventry Live

Gondoltak egyet és a Coventry-i otthonukból elindulva 12 óra alatt 140 mérföldet tettek meg, vagyis több mint 220 kilométert. A következő évtől kezdte az időt is figyelni és megnyerte első 25 mérföldes nemzeti bajnokságát, megdöntve Susie Rimington rekordját. Sajnálja, hogy a szigorú szabályok miatt nem engedték a nőket a férfiak ellen versenyezni.

Fotó Coventry Live

1946-ban megszületett a fia, így rövid időre visszavonult a versenyzéstől, de 1 év után ismét visszanyerte régi formáját.

A legfontosabb sikerei:

  • Yorkshire Kerékpáros Szövetség 1949-ben indított 12 órás versenyén országos rekorddal győzött (237,32 mérfölddel, és csak négy férfi előzte meg)
  • 1954-ben a 12 órás rekordja 250,5 mérföld, ami átszámítva körülbelül 400 kilométert jelent.
  • A 24 órás rekordja pedig 446 mérföld, vagyis több mint 710 kilométer.
  • 1000 mérföldes ( kb 1600 kilométer) rekordját 48 évig őrizte, amit picivel több mint 3 nap alatt teljesítette.

Fotó Coventry Live

1950-ben a Bidlake Emlékdíjjal jutalmazták, azért, mert új, magas színvonalt teremtett a női kerékpáros versenyeken. 1952-ben szerepelt egy dokumentumfilmben is: Spinning Wheels névvel, amelyben az 50-es évek kerékpáros stílusa látható.

1955-ben megszületett a lánya, ezért ismét visszavonult a versenysporttól. Még 1959-ben a kerékpáros szövetség felkérte, hogy bizonyítsa a családoknak, milyen könnyedén lehet kerékpárral kirándulni, utazni, így a fiával és a férjével teljesítették a London-Párizs közötti kerékpáros túrát. A használt kerékpárja a Coventry Közlekedési Múzeumban található kiállítva, a karrierjével kapcsolatos dokumentumokkal együtt.

A közönséget elbűvölte Eileen Sheridan hihetetlen elszántsága, ereje és rekordjai, amely elősegítette  köztudatban a női sportolókról való pozitív vélekedést.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!