Balatonfondo

BalatonFondo: amatőr kerékpárverseny, lezárt utakon május 1-én

BalatonFondo kerékpáros maraton: lezárt utakon, a magyar Giro d’Italia Nagy Rajtjának 1 éves évfordulójára

2022-ben Magyarországon rajtol a Giro d’Italia kerékpáros körverseny. A hazai Nagy Rajt évfordulójára országúti kerékpáros maratont szerveznek 2023. május 1.-jén, BalatonFondo elnevezéssel. A résztvevők a 2022-es Olasz Körverseny második szakaszának (Balaton-felvidék) útvonalából ismert részeken tekerhetnek, mindezt hazánkban egyedülálló módon, teljes útlezárás mellett!

Az 1.BalatonFondo során Balatonfüredről indulva, kis forgalmú utakon kalandozhatnak a kerékpárosok a Balaton-felvidék legszebb tájain, 70 és 145 km-es távokon.

Az útvonal érinti Tihanyt és a magyar Toszkánaként titulált Káli-medencét is. A résztvevőket hat különböző korcsoportban díjazzák, a tombola nyeremények fődíja egy másfél milliós értékű Bianchi Sprint karbon országúti kerékpár. A gyerekeket 14 éves korig, ingyenes ügyességi és gyorsasági verseny fogadja április 30.-án, a balatonfüredi Aquaparknál.

A rendezvény célja a magyar és külföldi kerékpárosok részére versenyzési, túrázási, maratonozási lehetőség biztosítása, a kerékpáros sport népszerűsítése.

Azokat is várják, akik soha nem vettek még részt kerékpáros rendezvényen indulóként, az esemény nem profiknak szól! Az eseményen lesz chipes időmérés, rendőrség által lezárt útvonal, frissítő pontok, orvosi ügyelet, szervizautó, profi fotók és megnyerhető egy karbon Bianchi kerékpár 1 millió forint értékben (tombola sorsolás).

Európában rendkívül népszerűek a lezárt pályákon, igényes frissítő állomásokkal és magas szolgáltatási színvonallal piacra lépő ún Granfondo események, a legismertebbeken nem ritka a 10-15 ezres indulószám sem.

“A hazai Giro Nagy Rajt bebizonyította, hogy a magyarok rajonganak a kerékpározásért: szeretnek szurkolni, szeretik ha díszbe öltözhet a lakóhelyük, és szeretnek nyeregbe pattanni tikkasztó nyári délutánon, és tavaszi versenyeken egyaránt. Ez a szeretet, és a 2022-es Giro- futam emléke az, amely arra késztette a BalatonFondo megálmodóit, hogy az európai “Gran Fondo-k” színvonalához méltó tájon, vendégváró falvak között kanyargó, – biztonságos, az alkalomra lezárt utakon vezetett kerékpárversenyt álmodjanak erre a csodálatos tájra. – mondta Dr. Schneller Domonkos, a verseny fővédnöke, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója.

A 2022-es Giro d’Italia mezőnye a Balaton-felvidéken. A BalatonFondon is, teljes biztonságban, lezárt utakon maratonozhatunk 2023. május 1-jén, fotó: Bringazas.hu

Távok, útvonalak, információk:

 

MedioFondo 70 km:

  • Útvonal: Balatonfüred, Tihany – Aszófő – Balatonfüred –Balatonszőlős– Tótvázsony – Pécsely – Vászoly – Dörgicse – Mencshely – Vöröstó-Barnag, Pécsely – Aszófő- Balatonfüred Lapostelki utca (cél)
  • Frissítőállomások: Gella hegytető (23.5 km),Mencshely (45.5 km) , Balatonfüred célterület (70 km)

GranFondo 145 km:

  • Útvonal: Balatonfüred, Tihany – Aszófő – Balatonfüred –Balatonszőlős– Tótvázsony – Pécsely – Vászoly – Dörgicse – Mencshely – Balatoncsicsó – Monoszló – Kővágóörs –Káptalantóti– Badacsonytomaj– Tapolca – Kapolcs – Taliándörögd –Öcs – Vígánpetend – Nagyvázsony-Barnag, Pécsely – Aszófő- Balatonfüred Lapostelki utca (cél)
  • Frissítőállomások: Gella hegytető (23.5 km), Káptalantóti (71 km), Vigántpetend hegytető (120 km), Balatonfüred célterület (145 km)

A szervezők az első évben 1500-2000 indulóra számítanak, szeretnék a Giro emlékére minden évben megrendezni ezt a balatoni Granfondot és remélik, hogy az évek során egyre több külföldi bringással is megismertethetik a Balaton-felvidék kínálta világszínvonalú országútizási lehetőségeket.

A rendezvény legnagyobb vonzerejét az útvonalak teljes zárása adhatja, a résztvevők egy meghatározott limit időn belül, teljesen forgalom mentesen tekerhetnek az utakon a rendőrség és polgárőrség segítségével.

A legkedvezményesebb, ún. early bird nevezési csomag 2023. február 28-ig elérhető az esemény kétnyelvű internetes oldalán, de ezt követően is lehet természetesen jelentkezni.

Nevezés és további információk az esemény weboldalán: www.balatonfondo.hu

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!