Balatonfűzfő és Balatonalmádi között 1,3 km kerékpárút újult meg

Ez a kerékpárút szakasz még sosem került felújításra. A Balaton körül megálmodott kerékpárutak közül ez volt az egyik legkorábbi, ami megépült.

Az ország egyik legfontosabb kerékpárút rendszere a Balatoni Bringakör, amely a kormány döntése szerint 2019 és 2021 között teljesen megújul, és új szakaszok is épülnek. Ezzel a programmal újult meg a Balatonfűzfő és Balatonalmádi közötti szakasz 57 millió forintból.

A Magyar Kerékpárosklub az elmúlt években már többször tett bejelentést a rengeteg kátyú és aszfalthibák miatt és végre elérték céljukat, mert ez lett a Magyar Közút által felújított hat szakasz egyike.

A Magyar Közút 2018 tavaszától több mint 1000 km külterületi kerékpárut kezelését vette át.

Hogy miért nem lett mégsem 3 méter széles az út? A Magyar Kerékpárosklub balatoni szervezete szerint az alábbi két ok miatt:

1. A szélesítés engedélyköteles lett volna és ez a procedúra évekig is eltarthat.
2. Szó van egy új nyomvonal létesítéséről, ami nem jönne fel a 71-es út mellé, hanem a vasúttal párhuzamosan haladna. Ez számunkra is támogatható lenne, de a Magyar Kerékpárosklub Balaton csak a vasút északi oldalán lévő új nyomvonalat támogatja.

Megítélésük szerint a vasút déli oldalán jelentős természetkárosítással és az állatok élőhelyeinek elpusztításával valósítható csak meg a kerékpárút kialakítása és ehhez nem szeretnék a nevünket adni. Tisztában vannak vele, hogy a tó közelsége miatt a déli nyomvonalon látványos beruházás valósulhatna meg, de azt gondolják, hogy a természet és állatvilág védelmének az első helyen kell állnia. A vasút északi oldalán szakértők bevonásával meg kell vizsgálni, hogy lehet a természet egyensúlyának megbontása nélkül megvalósítani az új nyomvonal kialakítását.

A cikkben szereplő képeket a felújításról 2020. június 25-én készítettük:

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!