Tavaszi kerékpározás Balatonfüreden

Balatonfüred várja a kirándulókat tavasszal is.

Könnyű, laza bringázással jártuk be a várost, hogy közelebbről is felfedezzük látnivalóit. A kerékpárútról könnyen elérhető mindegyik nevezetesség.

Először Kossuth  Lajos kútjához tekertünk, hogy friss vízzel feltankoljuk a kulacsokat. A város környéke szénsavas források és azok gyógyító hatásáról ismert, ezt kihasználva a Gyógy téren lévő savanyúvíz forrás fölé 12 oszlopos kútházat építettek még 1802-ben. Magas vastartalommal rendelkező víz különösen azoknak ajánlott, akik szív- és érrendszeri betegségekre, epe-, bél-, gyomorbántalmakra panaszkodnak.

Tovább bicajoztunk a Blaha Lujza hangulatos utcáján, ahol Kerek templom, vagyis eredeti nevén a Szamáriai asszonnyal beszélő Jézus templom állított meg egy rövid pihenőre.

Legurultunk a partra a Vitorlás térre, ahol Bujtor István szobra fogadott minket. A polgármester a beszédében a következő szavakkal köszöntötte az átadást 2013-ban:

Azért áll a szobor a Vitorlás téren, mert Balatonfüred a magyarországi vitorlázás bölcsője és fellegvára, s Bujtor híres vitorlás volt, és mert Balatonfüred e pontjáról kiválóan látszik Tihany, amelyet szintén sokszor megjelenített a filmjeiben.

2015 óta a vitorlás múzeumban, pontosabban Vitorlázeum vitorlástörténeti interaktív kiállításban ismerkedhetünk meg a a balatoni vitorlázás történetével.

Hányszor jártunk már a Tagore sétány hangulatos kövein, de vajon az eredét is ismerjük? Egy Nobel-díjas indiai költő, Rabindranath Tagore 1926-ban az Állami Szívkórházban gyógyult meg. Egy hindu legendát megfogadva fát ültetett a part mentén, mert aki így cselekszik láthatja, hogyan terebélyesedik a fa lombkoronája. Tagore 80 éves korában halt meg, 14 évvel a fa ültetése után.

A parton áll két szobor, Halász és a Révész, amelyeket Pásztor János készítette 1937-ben. A legenda úgy tartja,hogy ha megsimogatjuk a szobrok csizmáját, visszatérünk még Balatonfüredre. Így legyen!

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!