2020-ban újra lehet Budapestnek szabadstrandja a Római-parton

A Duna vízminősége alkalmas a strandolásra, hangsúlyozta az InfoRádióban a Valyo Egyesület projektmenedzsere.

Miután a Duna vízminősége lehetővé tette, Tömöri Miklós elérkezettnek érezte az időt arra, hogy újra lehessen strandolni benne Budapesten. “Ezért gondoltuk, hogy vissza tudjuk hívni ezt a régi emléket, amikor is nagyon komoly fürdőélet volt a Római-parton” – fogalmazott: Ebben partnerük volt az óbudai önkormányzat, amely 2020-ban, május és szeptember között szabadstrandot üzemeltetne a Rómain. Ennek a döntésnek a megünneplése volt a szombati szabadstrand-tesztnap, árulta el Tömöri Miklós, hozzátéve, hogy a jelek szerint

óriási igény lenne az új dunai szabadstrandra.

A szombati nap a régi strandhangulatban telt el. A kijelölt, fürdésre alkalmas 300 méteres szakasz kevésnek bizonyult, miután a napozók kétszer ekkora területet foglaltak el, ismertette a Valyo Egyesület projektmenedzsere. Számításaik szerint kétezer ember fordult meg a tesztnapon.

1973 óta ez volt az első alkalom, hogy legálisan strandolhattunk Budapesten a Dunában

Kutyások, gyerekesek pancsoltak, SUP-oztak, grilleztek és egy DJ-pult is kitelepült. Az Óbudai önkormányzat nemrég egyébként arról határozott, hogy 2020-ban szeretne ezen a részen szabadstrandot létesíteni.

Budapest, 2019. június 29. A Római-parti szabadstrand tesztnapja Budapesten a Duna partján 2019. június 29-én. MTI/Balogh Zoltán

A fürdőzésre vágyókat 120 centiméteres mélységig engedték a Dunába, erre kaptak engedélyt a vízi rendőrségtől, de ez is elegendőnek bizonyult.

Ez egy teljesen más fürdőzési lehetőség, mint egy strandon, vagy a Balatonon, mert ez egy igazi mozgó, élő víz, óriási sodrással. És ezt tisztelték is az emberek” – mondta.

A Duna természetesen rejt magában veszélyeket, erős sodrása miatt komoly úszótechnikát igényel, ismerte el Tömöri Miklós, felhívva a figyelmet: ezért nagyon fontos, hogy mindenki betartsa a szabályokat. A víz minőségével kapcsolatban megjegyezte, egy éve, hónapról hónapra végeztek méréseket, és ezek alapján megfelelő fürdőzésre a Duna vize.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!