33 kilométeres bringatúra a budakeszi mamutfenyőktől az Erzsébet-kilátóhoz

Mamut, mert útba ejti Budakeszin a mamutfenyőket és Jancsi, mert a tökéletes körpanorámát Budapest csúcsáról élvezhetjük, az Erzsébet-kilátóból a János-hegyen.

A 33 km-es túra nagy része aszfalton halad, a terepes szakaszok pedig nem igényelnek technikai tudást.

Szintkülönbség akad, majdnem 600 méter, de e-bike-kal bárki számára kellemes kikapcsolódást nyújt egy ilyen program, amely akár egész naposig duzzasztható, ha plusz megállókat iktatunk be.

Hűvösvölgyből indulunk és Adyliget felé hamar szembe találjuk magunkat egy igen combos emelkedővel. Itt van szükség igazán az elektromos rásegítésre. A Petneházyrét után behajtunk az erdőbe és a Budakeszi Vadaspark (plusz program lehetőség) mellett elhaladva érkezünk Budakeszire. Innen a már messziről is lenyűgöző látványt nyújtó mamutfenyőkig bringaúton gurulunk.

Tovább lejtőzve bal oldalt láthatjuk a 2021-ben épült Budakeszi Evangélikus templomot. A körforgalmon áthaladva már jól látszik célunk, a mindenek fölé magasodó két mamutfenyő. A fákat 1908-ban telepítették, nagyjából 10 éves korukban. Azóta hazai viszonylatban óriásira nőttek. Ma már 30 méternél is magasabbak. Sajnos a szélsőséges időjárás kicsit megviselte őket; száradni kezdtek, de nem rég mulccsal borították törzseik környezetét, így lassabban szárad ki körülöttük a talaj.

A mamutfenyőktől Máriamakknak vesszük az irányt, közben útba esik Budakeszi megújult piaca is. Rövid pihenőt tartunk a Makkosi-réten az Angyalok Királynéja kegytemplom mellett, ahonnan legutóbbi ottjártunkkor orgonaszó szűrődött ki.

Innen könnyű terepen a KFKI mellett lyukadunk ki az erdőből és Normafáig közúton haladunk, de nagy forgalomra nem kell számítani. Ezen a szakaszon is van miért lepattanni a nyeregből, hiszen útba ejthetjük a még az erdőben kitáblázott természetbarát emlékhelyet, illetve a Piczinke Póniudvar mellett is eltekerünk.

Ha Normafa, akkor rétes. Legalább is nekem ez az első, ami eszembe jut. Azonban számolnunk kell az állandó sorban állással. Szerencsére várakozás közben a kilátás és a folytonos nyüzsgés mindig szolgáltat valami néznivalót. Jó megálló lehetőség az Anna-rét is, ahonnan már bőven ellátunk a Pilisig.

A libegő tetejénél indul a csúcstámadás: rövid meredek szakasz következik és meg is érkezünk a főváros legmagasabb pontjára, az Erzsébet-kilátóba. A kilátás lenyűgöző: az egyik irányban a várost látjuk, megfordulva pedig a Budai-hegyeket és a Pilist. Különleges élmény följönni ide sötétben is, amikor nem csak a város fényeit, hanem az épület kivilágítását is élvezhetjük. A kilátó este nyolcig van nyitva, ezért ha az esti fényekre vagyunk kíváncsiak, ne nyáron jöjjünk.

Élménygurulással ereszkedünk aszfalton Szépjuhásznéig, ami közben az Átjáró-barlang mellett suhanunk el. Érdemes megállni egy átjárásra, ugyanis bár a barlang igen rövid, nem kell ott kijönnünk belőle, ahol bementünk.

Terepen térünk vissza Adyligetre, majd Remeteszőlősön még rövid, de gyönyörű erdei szakasz után érkezünk Máriaremetére, ahonnan már bicikliúton térünk vissza Hűvösvölgyre.

Előtte azonban érdemes megnézni Budapest kevéssé ismert bazilikáját, a Máriaremetei Kisboldogasszony templomot, amely basilica minor címét 1991-ben kapta II. János Pál pápától.

A bemutatott útvonal a bringanatura Mamut Jancsi túrája, amelyet profi túravezetéssel e-bike-ok nyergében is megismerhettek.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!