Autómentes marad a Lánchíd – jelentette be Karácsony Gergely

Karácsony Gergely ma délelőtt közölte: sikeresen zárult Budapest történetének legnagyobb részvételi szavazása, az első Budapesti Lakógyűlés, 136 ezer budapesti adta le szavazatát online, ez a szavazásra jogosultak több mint 9 százaléka.

A válaszoló budapestiek közel 80 százaléka fenntartaná a jelenlegi forgalmi rendet a Lánchídon, azaz a jövőben is csak a taxisok, a buszok és a biciklisek használhatják majd a hidat – ismertette a hétvégén lezárult Budapesti Lakógyűlés néven futó online kérdőív eredményeit Karácsony Gergely.

A kitöltők 79 százaléka a felújított Lánchíd jelenlegi, autómentes forgalmi rendje mellett szavazott.

A híd egy részén még tartanak a felújítási munkálatok, azonban 2022 december közepe óta szabadon közlekedhetnek a buszok, a taxisok, motorook és a biciklisek. A mai bejelentés alapján, és a budapesti szavazók döntése értelmében a jövőben közlekedhetnek autók a Lánchídon.

A főpolgármester elmondta, hogy utasítja a Budapesti Közlekedési Központot (BKK), hogy véglegesítsék a híd jelenlegi forgalmi rendjét. Karácsonyék azt ígérték, hogy amennyiben marad az autómentes híd, akkor a környező tereket (Széchenyi és Clark Ádám) is felújítják, de ezekre egyelőre nincs pénz, a terület egy része pedig nem is a fővárosé.

A főpolgármester szerint ez az eredmény „egyértelmű kötelezettséget ró minden döntéshozóra”.

Másfél hónappal az eredeti szerződésben vállalt időpont előtt megkezdődött a felújított Lánchíd műszaki átadás-átvételi eljárása, tehát gyalog várhatóan már 2023 augusztusban át lehet kelni a híd két oldalán végigfutó járdákon – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK)

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!