Két hónapig a bicikliseké és a gyalogosoké lesz a rakpart lezárt szakasza

2021. június 18. és augusztus 15. között – kihasználva a rakparti fejlesztések miatt létrejövő zárványterületet – a Fővárosi Önkormányzat megbízásából, a Budapest Brand nZrt. és a Valyo, város és a folyó egyesület együttműködésének eredményeképp egy kísérletező, kreatív köztér jön létre az alsó rakparton a Kossuth Lajos tér és a Lánchíd között.

Otthon Budapesten program: Három nagyívű fejlesztés is érinti idén a rakpartot.

2021-ben három fontos fejlesztés is kezdődik a budapesti pesti alsó rakparton, ami miatt a Lánchíd és a Kossuth tér déli vége közötti részt autós közlekedésre amúgy sem lehet használni.

  • Június elején elindult a pesti alsó rakpart Margit híd és Parlament közötti, korábban fel nem újított szakaszának átépítése, melynek során – a korábbi tervek újrangodolásának köszönhetően – új fasort ültetnek, és érdemben növelik a gyalogosbarát felületeket.
  • Június 16-án új fázisba lép a Lánchíd felújítása, ezért a munkaterület hétköznapokon kiterjed az alsó rakpart teljes szélességére a híd közvetlen környezetében.
  • Várhatóan szeptemberben a Fővárosi Vízművek megkezdi a korábban fel nem újított nagy átmérőjű főnyomócsövek cseréjét. Részben ezek a munkák adnak a Fővárosi Önkormányzat számára alkalmat arra, hogy a tavalyi tapasztalatokra és a városlakók visszajelzésére is építve 2021 nyarán egy újító, izgalmas köztéri akciót valósítson meg 2021. június 18. és augusztus 15. között az Id. Antall József rakpart Kossuth Lajos tér és Lánchíd közötti szakaszán.

Autópálya helyett sétány: visszaadják a rakpartot a városlakóknak

A már megszokottá vált hétvégi megnyitások a felújítások által nem érintett szakaszokon zavartalanul folytatódnak, a Fővám tértől egészen a Kossuth térig várjuk hétvégente a kikapcsolódni vágyó budapestieket a Duna-parton.

Ezen felül két hónapon keresztül, június 18. és augusztus 15. között az Id. Antall József rakpart déli részén városi laboratóriumot nyitunk, ahol különböző urbanisztikai eszközökkel a városlakókkal közösen próbáljuk ki és mutatjuk meg, hogyan lehet máshogy használni egy betonba öntött közterületet, mint ahogy azt a hétköznapokban megszokhattuk.

A RAKPART 2021 projektben a Budapest Brand nZrt szakmai partnere a VALYO – Város és Folyó Egyesület, ami már több mint tíz éve mutatja meg a budapestiek számára, hogyan tudnak a városlakók közelebb kerülni a Dunához. Nevükhöz fűződik többek között a (szintén egy kényszerű lezárás nyomán kialakuló) Szabihíd, az Atlétikai Stadion építését megelőzően működő VALYO Kikötő és aktív szerepük volt a Római-part megóvásáért sikerrel küzdő Fák a Rómain mozgalomban.

Legyen a RAKPART a budapestiek második nappalija!

A tavalyi hétvégi megnyitások során megtapasztalhattuk, hogyan lakták be a budapestiek a rakpartot: a hétköznap csak autós közlekedésre szolgáló utat ellepték a sportolni és sétálni vágyók, nyár végén egymást érték a spontán kialakult és szervezett programok:  utcazene, közösségi takarítás, aszfaltkréta verseny, baráti találkozók, sportversenyek.

Otthon Budapesten – nappali a Duna mellett

A pesti alsó rakpart rendszeres megnyitása és a RAKPART 2021 koncepciója szervesen illeszkedik a Fővárosi Önkormányzat Otthon Budapesten nevet viselő fejlesztési tervébe, melynek célja, hogy Budapest egy nyitott, zöld, esélyteremtő város legyen.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!