Új kerékpáros és gyalogos Duna híd épül Dunakilitinél

A Dunakiliti és Dobrohost (Doborgaz) közötti gyalogos-kerékpáros Duna-híd magyarországi részét a Strabag Általános Építő Kft. építheti meg, nettó 621 millió forintért.

A közbeszerzés eredményét a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. A beruházás finanszírozója 85 százalékban az európai uniós Interreg program, a maradék hazai forrás. A magyar oldalon a megközelítő utat és az ártéri hidat kell megépíteni. A megközelítő út 495 méter, az ártéri híd 128 méter hosszú.

A híd teljes szélessége 4,9 méter, a szegélyek közötti 4 méteres hasznos szélességgel. A Duna feletti hidat a szlovák fél építi. A nyertessel 2020. július 6-án kötött szerződést a NIF Zrt.

A hirdetmény leszögezi, hogy az építési helyszínt kizárólag a duzzasztóművön keresztül lehet megközelíteni. Ezen az úton két nagyobb műtárgy található (Görgetegi Duna-ág, Szigeti Duna-ág), amelyek állapotát teljeskörűen felül kell vizsgálni, és amennyiben szükséges a műtárgyak megerősítését, felújító munkáit a kivitelezés megkezdése előtt el kell végezni.

Az átkelő teljes hossza közel 500 méter lesz

A Dunán átívelő szerkezet a tervek szerint 2021 augusztusára készül el, a fejlesztésre 10,5 millió euró (mintegy 3,3 milliárd forint) áll rendelkezésre. Az összeg 85 százalékát az európai uniós finanszírozású Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program biztosítja, a maradék 15 százalékot pedig a két ország önerőként teszi hozzá.

A pénzből egy többnyílású híd valósul meg, amelyhez a magyar oldalon 760, a szlovák részen 1,6 kilométer hosszú kerékpárutat építenek. A tervek szerint a híd olyan teherbírású lesz, hogy akár nehézgépjárművek – például tűzoltó- vagy vízügyi autók – is áthaladhassanak rajta, ami katasztrófahelyzetben jelenthet segítséget.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!