Az olasz Diegio Ulissi nyerte a Giro d’Italia második szakaszát

Vasárnap az Alcamo és Agrigento közötti 149 kilométeres etap várt a mezőnyre.

Szícíliában Agrigento a világörökség része, Akragasz az ókor egyik legnagyobb városa volt a Földközi-tenger térségében. Itt található a Templomok völgye, ahol tíz ókori görög templomot tekinthetünk meg, de a Giro d’Italia mezőnyének vasárnap a befutóhoz közeledve nem volt ideje nézelődnie, mert egy hosszú sík szakasz után az utolsó néhány kilométeren emelkedő vezetett a célvonalhoz. A nap során több bukás is történt, az összetettben a legjobbak közé várt orosz Alekszandr Vlaszov pedig gyomorbántalmak miatt volt kénytelen feladni a Girót. Az Astana csapata így Miguel Ángel López után egy másik ászát is elveszítette, a kolumbiai versenyző – az idei Tour de France hatodik helyezettje – a szombati időfutamversenyben bukott, mentő vitte kórházba, de este innen már a saját lábain távozott.

A vasárnapi szakaszon volt egy kisebb szökevény boly, de 8,8 km-rel a vége előtt az utolsó szökevényt is utolérték, a végén pedig Diego Ulissi (UAE) hajrázott a legjobban. Az összetettben vezetőt megillető rózsaszín trikó a szombati időfutamban szenzációsan teljesítő Filippo Gannán (Ineos) maradt. Az összetett verseny legnagyobb esélyesének számító csapattársa, a brit Geraint Thomas a negyedik helyről a harmadik helyre lépett előre.

Giro d’Italia, 2. szakasz, Alcamo-Agrigento, 149 km:
1. Diego Ulissi (olasz, UAE) 3:24:58 óra
2. Peter Sagan (szlovák, BORA–Hansgrohe) azonos idővel
3. Mikkel Honoré (dán, Deceuninck – Quick-Step) a. i.
…43. Filippo Ganna (olasz, Ineos–Grenadiers) 5 másodperc hátrány
44. Valter Attila (CCC) azonos idővel

Valter Attila ezen a napon is remekül tartotta magát, a főmezőnnyel ért célba, a 44. helyen, csak öt másodperccel maradt el a győztestől. Az összetettben pedig 49 pozíciót lépett előre, jelenleg a 41. helyen áll, és Ganna mögött 1:40 perc a hátránya.

A tegnapi nyitószakaszon Miguel Ángel López, az Asztana 26 éves kolumbiai hegyimenőjének alig 9 kilométert követően ért véget az olasz körverseny, miután a 15,1 kilométeres egyéni időfutamon egy egyenes részen úthiba miatt nagyot esett a táv kétharmadánál, és feladta a viadalt, mentő vitte el. A cyclingnews szakportál beszámolója szerint a palermói kórházban kiderült: Lópezenek nem tört csontja, ám egy csípőartéria közelében súlyos sérülést szenvedett, ezért egy kisebb rutinműtétet hajtottak végre rajta. A csapatorvos beszámolója szerint még szombat este saját lábán hagyhatta el a kórházat, az éjszakát pedig már a csapattal töltötte a szálláson. Az Asztana közösségi oldalán tett közzé egy rövidebb videót, amelyben López már társai körében beszélget, a felvételen több kötés látható a jobb lábán.

Az Ennából induló 150 kilométeres hétfői szakaszon komoly erőpróba, az Etna megmászása és hegyi befutó vár a mezőnyre, amely 3497,9 kilométert tesz meg a 103. Giro d’Italián, amíg október 25-én célba ér Milánóban.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!