Eddigi legjobb magyar szakaszeredmény a Girón, Peák Barnabás 13. lett a 13. szakaszon

A főmezőny óriásit hajrázott, 600 méterrel a vége előtt beérték a szökevényeket, végül Valter Attila csapattársa, a sprintversenyben vezető Arnaud Démare nyerte a Giro d’Italia 13., Sanremótól Cuneóig tartó 150 kilométeres szakaszát.

Démare ezzel a győzelemmel a harmadik diadalát aratta az idei versenyen. Peák Barnabás a mostani Giro legjobb magyar eredményét elérve a 13. helyen ért célba, míg a rózsaszín trikó a spanyol Juan Pedro Lópezen maradt.

A rajt után ötfős szökés alakult ki. Nem sokkal később a Team DSM háromszoros Tour de France szakaszgyőztes sportolója, az összetett győzelemre is esélyes Romain Bardet feladni kényszerült a versenyt. Csapata Twitter-bejegyzésének tájékoztatása szerint a francia bringás a csütörtöki szakasz után megbetegedett, s mivel az állapota folyamatosan romlott, nem volt mit tenni, képtelen volt folytatni a Girót.

Az első sprint részhajrát Filippo Tagliani nyerte, aki ezután leszakadt, így négy főre csökkent szökevény csoport. A szakasz legmagasabb pontjára, a 936 méteres Colle di Nava csúcsára a holland Pascal Eenkhoorn ért fel először, ezzel megszerezve a hegyi részhajráért járó 9 pontot.

112 kilométer megtétele után jött a következő sprint, amelyet a holland Julius van den Berg vitt el. 38 kilométerre a vége előtt a szökevények mögött négy perccel haladt a mezőny. Úgy nézett ki, hogy a szökevények hazaérnek, de 600 méterrel a vége előtt a mezőny elsuhant Eenkhoornék mellett. Az utolsó métereken a ciklámen trikót viselő Arnaud Démare mindenkit lehajrázva nyerte meg a harmadik szakaszát az idei Giro d’Italián.

Peák Barnabás fantasztikus eredményt ért el azzal, hogy a 13. helyen zárt. Az Intermarché-Wanty-Gobert sportolója az idei Giro legjobb magyar sikerének örülhetett.

Eredmények 13. szakasz, Sanremo–Cuneo, 150 km

1. Arnaud Démare (francia, Groupama-FDJ) 3:18.16 óra
2. Phil Bauhaus (német, Bahrain-Victorious) azonos idővel
3.Mark Cavendish (brit, Quick-Step Alpha Vinyl) a. i.
…13. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert) a. i.
…83. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 1:04 perc hátrány
…134. Valter Attila (Groupama-FDJ) 7:44 p h.

Az összetett élcsoportja

1. Juan Pedro López (spanyol, Trek-Segafredo) 54:37:23 óra
2. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers +12 mp h.
3. Joao Almeida (portugál, UAE Team Emirates) +12 mp h.
…46. Valter Attila +42:24 p h.
…89. Fetter Erik +1:31:38 óra hátrány
…124. Peák Barnabás +2:12:17 ó h.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!