Valter Attila 9. a Giro d’Italia első szakaszán, Narváezé a rózsaszín trikó

Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers) viselheti elsőként a rózsaszín trikót a 107. Giro d’Italián, az ecuadori kerékpáros Maximilian Schachmannt (BORA – hansgrohe) és a szakasz során többször is támadó, toronmagas esélyes Tadej Pogacart (UAE Team Emirates) előzte meg egy háromfős sprintben, Valter Attila nagyszerű versenyzéssel, 10 másodperces hátránnyal a 9. helyen jött meg az olasz körverseny szombati nyitóetapján.

Valter 2020, 2021 és 2022 után negyedszer állt rajthoz az olaszországi háromhetesen. A második alkalommal három napon át viselte az összetett éllovasát illető rózsaszín és öt szakaszon keresztül a legjobb 25 éven aluli versenyzőnek járó fehér trikót. Abban az évben 14. lett összetettben, míg 2022-ben egy szökésből negyedikként ért célba az egyik hegyi befutós szakaszon.

A Venaria Reale és Torino közötti 140 kilométeres etap első három emelkedője alaposan megrostálta a mezőnyt, amelyben legfeljebb ötven versenyző maradt egy csoportban, előttük tekertek még a szökevények.

A cél előtt három kilométerrel volt egy 1500 méter hosszú, de rendkívül meredek kaptató, melyen a viadal nagy esélyese, Tadej Pogacar ritmust váltott. A tempóját egyedül Narváez tudta tartani, Valter az utolsók között szakadt le a szlovén sztárról és az ecuadori üldözőjétől. A duó utolérte, majd lehagyta a szökevényeket, akik közül Schachmann a lejtőn fel tudott zárkózni, így hárman sprinteltek a győzelemért, közülük Narváez bizonyult a leggyorsabbnak.

A 25 éves magyar bajnok végül a tíz másodperc hátránnyal célba érő mintegy húszfős mezőnyben kilencedik lett, összetettben pedig tizedikként várja a folytatást.

Vasárnap a San Francesco al Campo és Oropa közötti 161 kilométer és hegyi befutó vár a mezőnyre.

Eredmények 1. szakasz, Venaria Reale-Torino, 140 km:

  1. Jhonatan Narvaez (Ineos Grenadiers) – 140 km in 3h14’23”, av speed 43.213 km/h
  2. Maximilian Schachmann (Bora – Hansgrohe) azonos idő
  3. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) azonos idő
    … 9. Valter Attila

Összetett:

  1. Jhonatan Narvaez (Ineos Grenadiers)
  2. Maximilian Schachmann (Bora – Hansgrohe) 3 mp hátrány
  3. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) 6 mp hátrány
    … 10. Valter Attila 20 mp hátrány

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!