Valter Attila negyedik a Giro d’Italia 19. szakaszán

12 fő szökött meg a Giro d’Italia pénteki szakaszának elején, köztük egy segítővel bekerült az elmenésbe Valter Attila is! A szakasz hegyi befutóval végződött, útközben három kategorizált emelkedővel.

A Giro d’Italia 19. szakaszán pénteken a Marano Lagunare és Santuario di Castelmonte közötti 177 kilométer és hegyi befutó várt a mezőnyre

A három magyarországi szakaszt leszámítva most járt az olasz körverseny legközelebb hazánkhoz. Az etap többször is átköszönt Szlovéniába, ennek megfelelően Valtert rengeteg magyar szurkoló biztatta a 19. szakaszon.

Az első fél órában egy 12 fős szökés lépett meg a főmezőnytől, köztük van Valter Attila is! Atin kívül egy igazán jó hegyi menő volt az elmenésben, a hegyi pontversenyt vezető Koen Bouwman. A nap legnehezebb hegyén – Kolovrato (Szlovénia) 10,4 km, 9%-os átlagos meredekség – négyen maradtak elöl: Valter, Bouwman, Tonelli és Schmid.

A lejtmenetben Schmid forszírozta a tempót, de együtt maradt az első négyes. Sőt, Vendrame felzárkózott, és be is támadta az élen állókat egyből, így öten maradtak a verseny elején. 10 kilométerrel a vége előtt olyan vihar előtti csend volt érezhető. Elöl mindenki frissített, folyamatosan forogtak öten, így érkeztek meg az utolsó hegyhez.

Az utolsó 7,3 km durván emelkedős rész volt, helyenként 14%-os részekkel. 5 kilométerrel a cél előtt együtt tekert az öt fős szökevény csoport, visszafogott tempóval. A főmezőny több mint 8 perccel jött mögöttük.

Két kilométerrel a vége előtt Valter Attila támadott kétszer. Az utolsó, 1 kilométeres kapunál is együtt volt az ötös szökevénycsoport.

Az utolsó 200 méteren Schmid indított az élről, Valter Bouwmannra tette a kerekét. Schmidnek elég nagyot kellett fékeznie a kanyarban a holland miatt. Schmid és Vendrame összeértek, Ati az ő kereküket figyelte, emiatt nem vette be jól az utolsó kanyart, így nem volt esélye sprintelni az utolsó 70 méteren. A Groupamma-FDJ magyar kerékpárosa – pályafutása legjobb háromhetes etaperedményét elérve – mérgében a kormányát ütve negyedikként haladt át a célvonalon. Koen Bouwman nyerte a szakaszt, aki sikeresen bevette az utolsó kanyart.

Eredmények 19. szakasz, Marano Lagunare-Santuario di Castelmonte, 178 km

1. Koen Bouwman (holland, Jumbo-Visma) 4:32:55
2. Mauro Schmid (svájci, QuickStep-AlphaVinyl) azonos idő
3. Alessandro Tonelli (olasz, Bardiani-Fainzé) 3 másodperc hátrány
4. Valter Attila (magyar, Groupama-FDJ) 6 másodperc hátrány

Az összetett élcsoportja:

1. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos-Grenadiers)
2. Jai Hindley (ausztrál, Bora-hansgrohe) 3 másodperc hátrány
3. Mikel Landa (spanyol, Bahrain-Victorius) 1:05 perc hátrány

Szombaton a Belluno és Marmolada közötti 167 kilométer és újabb hegyi befutó következik. A 3445,6 kilométer össztávú viadal – amelynek első három szakaszát Magyarországon rendezték – vasárnap a 17,4 kilométer hosszú veronai időfutammal fejeződik be.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!