Magyarország legnagyobb pumptrack pályája készült el Tatán

Kerékpárral, gördeszkával, rollerrel és görkorcsolyával is használható az az új pumptrack pálya Tatán, melynek átadása mai napon megtörtént az Építők parkjában.

Az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) bevonásával tavaly is kiírta az Aktív Magyarország Program részeként az Országos Bringapark Programot. A program célja különböző hazai bringaparkok kialakítása vagy már meglévő park felújítása.

Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a mai átadás alkalmából elmondta: ahhoz, hogy Magyarország 2030-ra a legélhetőbb európai ország legyen, szorosan hozzátartozik, hogyan töltjük a szabadidőnket. A most átadott fejlesztések a minőségi kikapcsolódást szolgálják, egyrészt fellendítik a kerékpáros turizmust, másrészt aktív szórakozási lehetőséget jelentenek.

A kormánybiztos ismertette, hogy az Országos Bringapark Programban 2020-ban összesen 800 millió forint értékben valósultak meg fejlesztések a kormány és az önkormányzatok fele-fele arányú finanszírozásával, az idén pedig a beruházások összege már meghaladta az 1,1 milliárd forintot.

Purgel Zoltán alpolgármester tájékoztatott arról, hogy Tata Város Önkormányzata „Pumptrack pálya létesítése Tatán” címmel nyújtotta be jelentkezését a pályázati felhívásra, melynek nyomán a város 16 millió forintos támogatásban részesült, az önkormányzat pedig ugyanekkora összegű önerővel járult hozzá a kerékpáros pálya megépítéséhez.

A pályán a sportoló pumpáló mozgást végez a testével, így hajtva lehetőleg tekerés nélkül a járművét, ebben a pálya kialakítása segíti. A pumptrack, mint kerékpáros sport- és szabadidős tevékenység valamennyi korosztály számára aktív pihenési lehetőséget nyújt.

A fejlesztés célja, hogy a tataiaknak, és az oda látogató vendégeknek, a hobbi- és szabadidős sportolóknak, valamint a versenyzőknek is lehetőséget teremtsen a térségben egyedülálló kerékpáros pályán való kikapcsolódásra.

Tatán egy 22 x 50 méteres, aszfalttal burkolt pumpapálya épült meg, amely egyaránt alkalmas kerékpáros, gördeszkás és görkorcsolyás felhasználásra is. A pálya, változatos térbeli elrendezésével játékosan segíti, tanítja a helyes kerékpárhasználatot és a kerékpáron való megfelelő testtartást, javítja az egyensúly és koncentráló képességet, valamint edzési lehetőséget is biztosít.

A pumptrack pályát ingyenesen lehet használni.

A pumptrack pálya mellett egy szuper játszótér is megtalálható, a Tatai tó pedig 200 méternyi távolságra van, igazán ajánlott mindenki számára a település felkeresése.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!