2020, a kerékpározás éve Magyarországon

Mivel 2020, a kerékpározás éve Magyarországon, ezért szeretnénk a bringazas.hu oldal cikkeivel, tanácsaival, képeivel támogatni azokat, akikben megérett a vágy a változtatásra.

Az új év egyet jelent azzal, hogy új lehetőségek adódhatnak, hiszen az elmúlt év magával vitte a rosszat. Új lendülettel kezdhetünk következő fejezetet életünk könyvében.

Azért teszünk újévi fogadalmat, mert az elhatározás, a kimondott szó a változásra, már segíthet abban, hogy minőségibb életet kezdjünk el élni. Lehet, hogy pont ez a döntés adja meg a kezdő lökést. Egy felmérés szerint az újévi ígéretek 80 %-át nem tartjuk be. Ennek az az oka, hogy a fogadalmak mögött nincs meg a valódi elszántság. A szürke hétköznapok pedig elveszik ezt a változásba vetett hitet.

Az amerikaik leggyakrabban a sportosabb életre vágynak, így gyakran szerepel náluk az ilyesfajta fogadalom: Többet járok edzeni, többet fogok kerékpározni. Ezek általános dolgok, mert nincs mihez kötni a változás mértékét.

Nézzünk néhány tanácsot, ami segíthet abban, hogy a bringázásban kitűzött céljainkat a meg tudjuk valósítani:

  • A pozitív gondolkodás sokat segít. Gyakran vágják a fejünkhöz ezeket a mondatokat: „Bicajozni? Elment az eszed? Te erre nem vagy felkészülve, nem vagy képes rá.” Pont olyan személyektől, akiknek támogatni kellene. Így ha már elhatároztuk, hogy a saját életünkben is a 2020-as év a kerékpározás éve, akkor ezt a környezetünkben is hangsúlyozzuk. Hiszen egy-egy túra, vagy verseny alatt, az ő támogatásuk vihet a célba.
  • A megszokott rosszból lépjünk ki. Sokszor észrevétlenül is azt mantrázzuk, nem való nekem a kerékpározás. Pedig ezt a sportot egyedül is, társaságban is jó űzni. Nem kell hozzá sok dolog, csak egy jó bringa és máris kinyílhat előttünk a világ.

    Fotó Pinterest

  • Új barátokra tehetünk szert és a közös bringázás is segít kilépni a bátortalanságból és a félelemből. Az élmény, amiket kapunk a kerékpározás által, azok örök emlékek lesznek, amiket már senki nem vehet el tőlünk. A megszerzett, a megtett kilométerek tesznek magabiztosabbá és erősebbé.

Fotó Tokár Rita

  • A fokozatosság elvét sokszor háttérbe szorítjuk, mert a változást azonnal akarjuk. A rohanó világban, a munkahelyeken folyamatosan megjelennek a feladatok, amiket időre kell teljesíteni. A kerékpározásban ez nem működik. Ha már az első izomláz elveszi a kedvünket, mert túl nagy távolságot lőttünk be, akkor az újévi fogadalmunknak is annyi. Képességeink felmérése után, tudatosan és apránként építsük fel céljainkat.
  • Kerékpárt használva teszünk saját és Földünk egészségéért.
  • Egyre többen kerékpároznak, és megosztják tapasztalataikat a közösségi oldalakon. Tekintsünk rájuk úgy, mint húzó erőre. Nekik is el kellet valahol kezdeniük, nem a Kékestetőn születtek. A sikereiket látva, a bejárt gyönyörű útvonalakról szerezett élményeik arra sarkallhatnak, hogy a saját szemünkkel is megtapasztaljuk, átéljük, amiket ők is a kerékpárjuk segítségével.

Fotó Tokár Rita

  • A magyarországi Bianchi nagykövet, Zsiga Csaba  is hasonló pozitív gondolatokat osztott meg a közösség oldalán:

Kerékpár ne csak egy eszköz, hanem életforma is legyen! A tekerés erős harmóniát teremt test és a lélek között. Hiszen a tekerés önbizalmat ad, kiegyensúlyozottabbá tesz, és amit érdemes kiemelten hangsúlyozni, elvisz a mindennapokból oda ahol több figyelem jut önmagunkra.

  • Egy személyes tanács a legvégére: Számomra a 2019-es év 7000 kilométert hozott. Még soha ennyit nem tekeretem egy év alatt. Havonta kitűztem egy célt és igyekeztem teljesíteni, mielőtt véget ért a hónap. Sokszor megfordult a fejemben: a kényelmes semmittevés többet érne, hiszen a sok munka után jól esne a pihenés. Számomra a pihenés már egyet jelent a kerékpározással. Motivál, amikor látom mások képeit, amiket bringázásuk során készítettek vagy a versenyeken szerzett tapasztalataikat. Motivál, ha új helyeken, városokban tekerhetek, ha felfedezhetem a világot. A hitelkártya reklámjában halljuk, hogy sok mindenre jó a bankkártya, de a szabadság élménye, amit a kerékpározással szerzünk, megfizethetetlen. Ha sikerül ezt megtapasztalni, akkor kezdődik meg a szárnyalás a bringázás segítségével.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!