1 millió francia igényelt állami támogatást régi biciklijének javítására

Eddig csaknem egymillió francia vette igénybe azt az 50 eurós (18 000 forint) állami támogatást, amelyet a régi kerékpárok javítására lehet felhasználni. A francia kormány célja, hogy még többen üljenek biciklire az országban.

A francia kormány áprilisban hirdette meg a kerékpárhasználat ösztönzését célzó programját, hogy a koronavírus-járvány miatti tavaszi kijárási korlátozások feloldásakor a franciák gépkocsi helyeftt inkább biciklivel járjanak dolgozni.

A mostani második kijárási korlátozás közelmúltbeli enyhítésével párhuzamosan pedig jövő év márciusának végéig meghosszabbította ezt a programot.

A kormány arra akarja ösztönözni a franciákat, hogy a mostani második kijárási korlátozás után inkább biciklivel közlekedjenek” – mondta el Párizsban Barbara Pompili környezetvédelmi miniszter.

A kerékpárjavítási támogatást eddig igénybe vevő emberek nagyjából fele csak ritkán használta a biciklijét. „A kezdeményezésnek hála tehát félmillióan ültek vissza a nyeregbe” – jegyezte meg Pompili.

A franciáknak mindössze 3 százaléka használja napi rendszerességgel a kerékpárját és a kormány célja, hogy ez a szám megháromszorozódjon.

Pompili elmondta, hogy a francia kormány egy hároméves, 30 millió eurós programmal fogja ösztönözni a munkáltatókat a dolgozói kerékpárhasználat lehetőségeinek javítására.

A francia kerékpárhasználók szövetsége szerint Franciaországban 25-40 millió használt kerékpár lehet, ám ebből nagyjából 15 millió rossz állapotban van. (MTI)

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!