2019 legfontosabb kerékpáros eseményei, 3.rész

A következő negyedévben, júliustól szeptember végig tartó időszakban a Tour de France, a Vuelta a Espana és a világbajnoki versenyeken szurkolhattunk a bringásoknak.

Az izgalmas versenyeken történetek meglepő és váratlan helyzetek is. Ezek közül szemezgetünk:

  • Négy és fél év börtönre ígérték az ausztrál Jack Bobridge kerékpáros világbajnokot, mert ecstasytablettákkal kereskedett. A pályakerékpáros legalább négy esetben árult drogot, összesen 301 darab ecstaytablettát adott el korábbi versenytársának, Alex McGregornak 2017 március és augusztus között.
  • A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) tízszakaszos női verseny megrendezéséről tárgyalt a Tour de France országúti kerékpáros körverseny rendezőivel adta hírül a David Lappartient. A francia sportvezető szeretné, ha a női Tour méltó riválisa lenne a már most tízszakaszos olasz körversenynek (Giro Rosa), amely a női országúti szakág egyik legnagyobb megmérettetése.
  • Az idei Tour de France-ot sokan minden idők egyik legjobb versenyének tartják. Nem is véletlenül, szinte az utolsó pillanatig tele volt feszültséggel.

Fotó Tour de France

  • Sok karakter megmutatta magát. A sárga trikót 14 napig viselő francia Julian Alaphilippe újra és újra felülmúlta magát, vagány versenyzési stílusa magával ragadó volt. Így nyilatkozott 5. helyéről:

„Miért kellene frusztráltnak lennem? Csak kimerült vagyok, boldog és büszke arra, amit tettem, amit elértem azzal a csapattal, ami nem a győzelemre volt kitalálva. Voltak nagy pillanataink. A karrieremben elég sok minden megváltozott, de ez csak egy sport, az élet olyan pillanata, ami élvezni kell. És ez a szép.”

Fotó Tour de France

  • Peter Sagan(Bora-Hansgrohe) rekordot állított fel azzal, hogy hetedszer szerezte meg a zöld trikót. A Quick-Step bringása bátran versenyzett és nagyot küzdött, nem véletlenül kapta a legharciasabb kerékpáros különdíját. A sárga trikót a 22 éves Egan Bernal szerezte meg. A kolumbiai bringás eredetileg a Giro d’Italiára készült, de egy edzésbaleset és kulcscsonttörés miatt végül nem tekert az olasz körön. Így némileg szerencsésen érkezett csúcsformában a Tour de France-ra. A hegyimenő a verseny utolsó hetében emelkedett ki a mezőnyből, a kétezer méter feletti hegyeken nem volt vetélytársa. Bernal a legjobb 26 év alattinak járó fehér trikót is megnyerte.
  • A szakasz érdekes jelenetét a szlovák Peter Sagan produkálta, akinek arra is volt ereje, hogy az egyik rajongónak hegymenet közben dedikálja „My World” című könyvét.
  • Primoz Roglic nyerte meg a Vuelta a Espana spanyol országúti körversenyt, ezzel első szlovén kerékpárosként diadalmaskodott háromhetes viadalon. A Jumbo-Visma 29 éves bringása a tavalyi Tour de France-on negyedik lett, az idei Giro d’Italián pedig harmadikként végzett.

Fotó Vuelta Espana

  • A Vueltán a 10. szakasz, az egyéni időfutam megnyerése után vette át az összetett éllovasát illető piros trikót, és ezt követően végig meg is őrizte. Roglic a pontverseny győzteseként a zöld trikót is kiérdemelte.
  • A Vuelta spanyol versenyen a Burgos-BH 28 éves versenyzője, Jesús Ezquerra úgy gondolta, még különlegesebbé teszi az utolsó napot, és a 21. szakaszon a kísérőkocsi mellé tekerve megkérte barátnője kezét. A 28 éves hölgyet a tv-kamera sem zavarta, és igennel válaszol a furcsa lánykérésre.

  • A RideLondon Classique női kerékpárversenye ijesztő tömegbukással zárult. A célegyenesben kéttucatnyi bringás bukott. Mint később kiderült, az elsőként befutó Kirsten Wild okozta a balesetet, így kizárták. A RideLondon a női kerékpárban az egyik legnagyobb presztízsű verseny, ráadásul itt osztják ki a legnagyobb pénzdíjat, 100 ezer eurót, érthetően nagy a harc a győzelemért. A győzelmet így egy másik holland, Lorena Wiebes szerezte meg.
  • Halálos baleset történt a lengyel körversenyen, ahol életét vesztette a 22 éves belga kerékpáros, Bjorg Lambrecht. A Lotto Soudal csapat versenyzője a kórházba szállítás után, műtét közben halt bele sérüléseibe. A céltól 48 kilométerre bukott, és az út mellett egy átereszcsőnek csapódott.
  • Az angliai Yorkshire-ben zajló országúti kerékpáros világbajnokság felnőtt férfi időfutamát a címvédő, az ausztrál Rohan Dennis nyerte meg. Az ezüstérmes a belga csodagyerek, Remco Evenepoel lett, míg a bronzérmet az olasz Filippo Ganna szerezte meg.
  • Eekhoff  20 percig élvezhette a vb címet. Nagyjából 124 km-rel a rajt után bukott egy nagyot, ráeshetett egy, az út mellett parkoló autóra, és láthatóan komolyabb vállfájdalmai voltak. Mint később elmondta, kificamodott a válla, amit saját kézzel rakott helyre, mielőbb visszaült volna a bringára, így folytatta a versenyt. Mivel a bukás után eléggé lemaradt, a kísérőkocsik között cikázva zárkózott fel a mezőnyhöz, hogy ott lehessen az élen haladó versenyzők között. A hivatalos indoklás szerint a kétperces felzárkózás alatt 30-60 másodpercet töltött szélárnyékban, ezért megbüntették. Eekhoff 15-20 perc ünneplés után értesült arról, hogy elvették az U23-as világbajnoki címét. Eekhoff kizárásával az olasz Samuele Battistella lett a világbajnok a svájci Stefan Bissegger.
  • Beemelték a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpárút utolsó nagy elemét. Erről az oldalunk egy részletesebb cikket is olvashatunk.

Fotó Czeglédi Zsolt | MTI

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!