250 bicikliutat építenek New Yorkban

A városi tanács a napokban elfogadott egy olyan törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy 10 év alatt 1,7 milliárd dollárt (510 milliárd forint) fektessenek be a közúti infrastruktúrába a biztonság javítása érdekében

New York várhatóan több mint 250 új kerékpársávot épít, és a gyalogosok is sokkal több teret kapnak majd, ez pedig hatalmas mérföldkő abban a törekvésben, melynek célja a város “autókultúrájának megtörése”.

Az elkövetkező tíz év alatt a metropolisz utcáira jelentős átalakulás vár: azt szeretnék, hogy a kerékpárosok és gyalogosok biztonsága drasztikusan javuljon, írja a The Guardian

Az “utcák mesteri terveként” emlegetett törvényjavaslatot a New York-i városi tanács elnöke, Corey Johnson mutatta be.

Annak, ahogy most tervezzük az utcáinkat, nincs semmi értelme, és ennek nap mint nap a város lakói fizetik meg az árat. Lassú buszokon vesztegelnek, vagy saját testi épségüket kockáztatva védelem nélküli bicikliutakon kerékpároznak.

Ez egy ütemterv az autókultúra átgondolt, átfogó megbontására, és nagyon büszke vagyok arra, hogy ma elfogadjuk ezt a törvényjavaslatot.”

New Yorkban – 2012 és 2017 között 26 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik havonta többször is a kerékpáros közlekedési módot választják. A statisztikák szerint közel 800 000 helyi polgár kerékpározik rendszeresen.

Ugyanakkor kevésbé pozitív fejlemény, hogy egyre többen vesztik életüket kerékpározás közben. Összességében a gyalogosok és a kerékpárosok haláleseteinek száma 24%-kal növekedett.

Az első, 2021 decemberében esedékes tervben 150 mérföldnyi fizikailag vagy kamera által védett buszsáv és 250 mérföldnyi védett ( vagyis a forgalomtól elválasztott) kerékpársáv szerepel.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!