A paralimpiai bajnok kerékpározó, Novák Károly Eduárd lett a sportminiszter Romániában

Novák Károly Eduárd erdélyi magyarként paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározó, december közepe óta pedig Románia első magyar nemzetiségű sportminisztere.

Románia új Ifjúsági és sportminisztere Novák Károly Eduárd, 1976-ban Csíkszeredában született. Parasportolóként Európa-bajnok (2005), háromszoros világbajnok (egyszer országúton, kétszer pályán – 2009, 2012, 2013) és paralimpiai bajnok (2012), ő honosította meg Csíkban a kerékpársportot, kontinentális csapatot alakított (amely éveken át az egyetlen romániai bejegyzésű proficsapat volt), és az egészséges sportolók között is több alkalommal dobogós helyen végzett. Az ő nevéhez fűződik a térség egyik legrangosabb sportviadala, a 2007-ben indult Székelyföldi Kerékpáros Körverseny, a Tour of Szeklerland is.

A londoni paralimpia bajnoka, Novák Károly Eduárd felforgatná, teljesítményorientálttá tenné a román sportot, s közben gondot fordít a magyarság nemzeti összetartozásának ápolására is. Az Index készített vele egy interjút, amiben a jelen feladatairól és a jövő terveiről faggatták.

Nem habozott, amikor el kellett fogadja ezt a küldetést, megbízást. Néhány éve azt nyilatkozta, hogy egy tízes skálán ötös-hatos, és azóta még jobb osztályzatot adna. Az a sok erdélyi befektetés, ami a sportban történik, nagyon jó projekt a fiatalság számára. Ez kétségtelenül erősíti a nemzeti összetartozást. Az egyedüli román sportszövetség volt a kerékpárosoké a hetvenvalahányból, amelynek magyar elnöke volt a személyemben – erről most természetesen le kell mondanom összeférhetetlenség miatt –, és most én lettem az első magyar nemzetiségű sportminiszter Romániában, mondta Novák Károly Eduárd, majd így folytatta. Konkrét intézkedéseket akarok hozni, amelyek, meglehet, drasztikusak lesznek, és nem mindenkinek fognak tetszeni. De annak érdekében, hogy a jövő sportolói is élvezhessék a jobb lehetőségeket, ezeket a lépéseket meg kell tennem. Van néhány szövetség, amely jól teljesít, de azért sokkal többre van szükség. Sokkal biztosabb, stabilabb alapokra kell helyezni a román sportot.

Fotó: Team Novák

Nem lehet az összes sportágat egyformán magas szinten finanszírozni, erre a világ pénze sem lenne elegendő, hanem néhány, olimpiai sikerrel kecsegtető versenyágra kell összpontosítani. Én vagyok az első romániai sportminiszter, aki konkrétan kimondta, hogy szeretünk mindenkit, tisztelünk mindenkit, de el kell döntsük, hogy hol tudunk érmeket nyerni az olimpián, és abba kell fektetni a pénz zömét, nyilatkozta az Index.hu-nak. Meg kell néznem januárban a körülményeket, hogy megértsem az egész rendszert. Tudni kell, hogy a sport az a terület, amely a második legnagyobb épületvagyonnal rendelkezik Romániában, amely részben nem is funkcionális. Elképesztő munka lesz ennek csak a felmérése. Pillanatnyilag nem is tudom, hogy mi vagyunk, sportminisztérium vagy ingatlanügynökség.

Konkrétan fel kell térképezzem, hogy mivel rendelkezünk, mekkora a vagyonunk. 2021-re a legfontosabb projektem az új román sportstratégia megalkotása lesz.

Főleg a népszerű sportágakba, a futballba, hokiba fektetnek be Romániában. Ha ez a segítség nem érkezik meg, akkor foci nem is létezne ma komolyabb szinten a Székelyföldön. Tovább folytatta gondolatát, úgy érzem, ezzel a mostani kormánnyal elég jó az együttműködés, ambiciózus, fiatal csapat állt munkába. Át kell vegyem a régi csapatot, mivel meg kell tanulnom az egész rendszer működését, de számítok hosszú távon a saját embereimre is, akikben feltétel nélkül megbízom. Mert biztos, hogy más irányt vesz a román sportirányítás az én vezetésemmel, és ehhez az én embereimre lesz szükség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!