Egyre népszerűbb a „Kerékpározás kor nélkül” dán mozgalom

A szervezet célja, hogy társadalmilag elszigetelt idősebb embereket segítse visszahívni a közösségi életbe.

A Cycling Without Age (CWA), vagyis Kerékpározás kor nélkül egy Koppenhágából (Dánia) származó társadalmi mozgalom, amelyet Ole Kassow indított 2012-ben. A kerékpározás egy nagyszerű kikapcsolódási lehetőség, hogy kimozduljanak és nyissanak újra a világ felé.

Fotó Cycling Without Age

Ole Kassow ingyenes kerékpáros túrákat kezdett kínálni az idősek otthonában lakók számára. 14 éves korától kezdve szívesen segített a nagyszüleinek a ház körüli munkákban, de ez a segítségnyújtás az évek múltán se maradt el. Önkénteseket kezdett keresni, hogy a speciálisan kialakított bringákkal, riksákkal elvigyék az idősebb korúakat kirándulni.

2020-ban már 50 országban jelen volt ez a mozgalom. 

Több mint 29 000 bringás gondoskodik arról a világ több pontján, hogy az idősek kerékpárokon élvezzék a tájat, a friss levegőt és a helyi közösséget.

Fotó Cycling Without Age

Ole Kassow hisz abban, hogy ezzel a kezdeményezéssel jobb kapcsolat fog kialakulni a generációk között. Egy-egy kirándulás során lehetőségük van a szépkorúaknak megosztani tapasztalataikat a fiatalabbakkal, beszélgethetnek a helybéli emberekkel. Az idősek otthonának gondozói pozitív változást tapasztaltak: jobban alszanak, jobb az étvágyuk, kevesebb a konfliktusuk és kevesebb gyógyszert fogyasztanak a rendszeres kerékpáros túrák után.

Fotó Cycling Without Age

2014-ben Dán Közösségi Díjat kapott a dán Minisztériumtól a „Kerékpározás kor nélkül” mozgalom elindításáért. A legidősebb bringás 90 éves és a legidősebb utasok  pedig a 107 évesek voltak. Több mint másfél millió embernek segítettek már a kerékpáros túrák által. 

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!