Hövding Airbag – Láthatatlan sisak bringásoknak

A sisak nem más, mint egy cipzáras gallérba rejtett kapucni alakú nylon légzsák, mely balesetkor automatikus felfújódik, így óvja meg viselőjének fejét a komolyabb sérülésektől.

Sok év kísérletezése után jött létre a svéd Hövding design duó légzsák-sisakja. Terese Alstin és Anna Haupt, a Hövding designerei, ipari formatervezők. A sisak eredeti ötlete diplomamunkájuk kapcsán fogalmazódott meg.

Fotó Hövding

A Hövding légzsák-sisak egy semmihez nem hasonlítható kerékpáros sisak – ergonomikus, praktikus, megfelel minden biztonsági előírásnak. Viselése kényelmes, és a gallér cserélhető huzatának köszönhetően remekül passzol bármilyen öltözethez. A gallérban elrejtett összehajtott légzsák csak baleset esetén látható. Ilyenkor a gallérba épített szenzorok érzékelik a veszélyes mozdulatot és  0,1 másodperc alatt felfújódik a kapucni jellegű sisak, így eséskor elkerülhető a fejsérülés. A légzsák anyaga extra erős nylon, ami eséskor, súrlódáskor sem szakad el. A sisak felfújódás után néhány másodpercig erős tartást biztosít majd lassan leereszt.

Fotó Hövding

Sokak szerint a sisak nem menő, kényelmetlen, tönkreteszi a sérót, béna viselni. Ezeket a szempontokat szem előtt tartva alakult ki a Hövding designja és felépítése.

A Hövding ledes kijelzője mutatja az akkumulátor készenléti állapotát. Az akkumulátor hagyományos USB kábellel számítógépről, vagy konnektor átalakítóval is tölthető.

Fotó Hövding

A Hövding saját kis fekete dobozzal is rendelkezik. A doboz a baleset előtti 10 másodperc mozgássorozatának adatait rögzíti. Ezek az adatok sokat segítenek a tervezőknek a technológia folyamatos fejlesztésében és tökéletesítésében. A visszajuttatott fekete dobozok az újrahasznosítást is elősegítik, cserébe a tulajdonos kedvezményt kap következő Hövding-jének árából.

Fotó Hövding

Fotó Hövding

Majdnem mindig jól vizsgázik, de a szerkezet bizonyos mozdulatokat nem szeret. Ilyen a baráti hátbaveregetés, mert ezt a légzsák szenzora könnyen félreérti:

 

 

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!