Kerékpártúra a mínusz 40 Celsius-fokos Szibériában

Jose Andres Abian Pajares újra nekivág kerékpárral a fagyos Szibéria kietlen vidékének, hogy saját határait feszegesse.

A 48 éves spanyol iskolai gondnok tavaly már megpróbálkozott vele, és csaknem az életével fizetett: három orosz civil -40 Celsius-fokban, csaknem halálra fagyva találta meg a sátrában.

„Mínusz ötven Celsius-fok volt, ideges voltam, amikor próbáltam felállítani a sátramat, néhány percre levettem a kesztyűmet, és éreztem, hogy elkezdenek megfagyni az ujjaim, aztán elaludtam – mesélte az El Periodico című spanyol lapnak.

Így folytatta a beszámolót: “Kilenc órát aludtam, de túléltem. Véletlenül jártak arra hárman autóval, amikor először észrevettek, azt hitték, halott vagyok. Valójában csak aludtam. Elvittek egy rosszul felszerelt, de meleg szállásra. Ott felmelegedhettem, másnap pedig visszavittek a cuccaimért oda, ahol rám találtak. Nagyon sokat köszönhetek nekik, hálás vagyok, amiért ennyit törődtek velem.”

Fotó DailyOnline

Nincs semmi, ami eltántoríthatná céljától, hogy újra ott bringázzon a mínusz 40 fokos Szibériában. Tervei szerint az orosz Magadantól 4600 kilométert kerékpározik majd a Bajkál-tóig.

Jól ismeri az utat, tudja, hol lehetnek majd problémák. Elsősorban mentálisan kell felkészülnie, mert fizikailag volt már ennél megerőltetőbb túrája is. Tisztában van azzal, hogy lesznek nagyon nehéz pillanatok, de a fagyos időt felkészülten várja.

Igyekeztem megfelelő ruhákat beszerezni, vettem egy pár csizmát, ami mínusz száz Celsius-fokig is bírja. Leginkább az ízületekre, az orra és az ujjakra kell vigyázni.

Fotó DailyOnline

Közel 20 éve járja a világot, így már mindenféle körülménnyel, időjárási nehézséggel találkozott, hiszen járt már Mongóliában, Afganisztánban, Jordániában, Pakisztánban és a Himalájában is.

Fotó DailyOnline

Felmerülhet a kérdés, ekkorra utazást, miből tudja finanszírozni. Magyarországon sok munkahely nem támogatná a hónapokig tartó szabadságot. Ezt nyilatkozta Jose Andres Abian Pajares erről: „Az egész vállalkozás körülbelül hatezer euróba kerül, és három hónap fizetés nélküli szabadságot kell kivennem. Nincsenek gyerekeim, nincs feleségem vagy menyasszonyom, s bár idővel szeretnék családot, még nem érkezett el a megfelelő pillanat.”

Fotó DailyOnline

Egy videó is készült, amikor rátaláltak:

 

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!