Kerékpártúra a szlovákiai Széles-tóhoz

Hallottál már a szlovákiai Siraváról? A neve valami  olyasmit jelent, hogy széles tó, de azt is mondják rá, hogy “a szlovák tenger”.

Magyarországtól keletre, a határtól kb 60 kilométerre található Sirava. A vulkáni eredetű Vihorlát-hegység partján fekszik, innen tovább haladva megnézhetjük a Vinnéi-tavat, a Halas-tavat és a vinnéi vár romjait. A víztározó mélysége átlagban csak 3,5 m és területe a vízmennyiségtől függően 22-35 km2 között mozog.

Fotó Tokár Rita

Fotó Tokár Rita

Az tó északi partján üdülők találhatóak, amelyek újra virágzásnak indultak. A központban már több vízi sportot is kipróbálhatunk, többet között csónakázást, vízi síelést, vízibiciklizést, akár szörfözést is. A körülötte lévő változatos erdő szép színeket, és különleges hangulatot ad neki.

Fotó Tokár Rita

A Széles-tó keleti része (területének kb. egy ötöde) védett ornitológiai rezervátum. Csaknem száz vízimadárfaj található itt, melyekből több is a ritka és veszélyeztetett fajok közé tartozik.

Fotó Varga Gábor

Fotó Varga Gábor

A  kelet-szlovákiai Vinna (Vinné) községtől északnyugatra, egy dombtetőn helyezkedik el a nagymihályi (Michalovce) nemesek székhelye – Vinna vára (Viniansky hrad). A 18. század elején a Habsburg-ellenes felkelés elnyomása közben a császári seregek lerombolták. Vinna várából mára csak romok maradtak, amelyekről szép kilátás nyílik a kelet-szlovákiai síkságra.

Nagymihály városát is érdemes bejárni kerékpárral, hiszen egy nagyon jól kiépített úthálózattal rendelkezik. Több helyen jó minőségű bicikliúttal vagy kijelölt kerékpárúton haladhatunk.

Fotó Tokár Rita

Nagymihály – szlovákul Michalovce – a trianoni békediktátum előtt Zemplén vármegye része volt. Az elromosodott vár helyére a 17. században gróf Sztáray Imre főispán épített barokk kastélyt, mely máig a város legkiemelkedőbb történelmi emléke. Tulajdonosai a kezdetektől fogva a Sztáray család leszármazottai voltak egészen az 1944-es államosításig. Az épületben a Zempléni múzeum kiállításai tekinthetőek meg, melyek a régió régészeti, történelmi és néprajzi emlékeit igyekeznek bemutatni.

Fotó Tokár Rita

Fotó Tokár Rita

Fotó Tokár Rita

Fotó Tokár Rita

Különleges hely Sirava, mert a játszótéren például ugyanazok a mászókák, csúszdák állnak, amik még a rendszerváltás előttről maradtak. A tavat egyre többen fedezik fel, akár gyalogosan, akár kerékpárokkal is.

Fotó Varga Gábor

Fotó Varga Gábor

Fotó Tokár Rita

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!