Kétmilliárd eurót fordít Franciaország kerékpáros infrastruktúra fejlesztésre

A francia kormány 2027-ig kétmilliárd eurót tervez a kerékpáros infrastruktúra-fejlesztési beruházásokra és a kerékpárvásárlás támogatására fordítani az autóhasználat csökkentése és a kerékpárhasználat elterjesztése érdekében.

A kerékpárút-hálózat hosszát a francia kormány a jelenlegi 50 ezer kilométerről 2027-re 80 ezerre, majd 2030-ra 100 ezerre tervezi bővíteni. A fejlesztésre szánt összegből évente 250 millió eurót fordítanak kerékpárút-építésre 2027-ig.

A kerékpárvásárlás támogatására 500 millió eurót szánnak, beleértve a használt kerékpárok forgalmazását is. A fennmaradó összegből pedig kerékpártárolókat építenek vasútállomásokon és közterületeken, támogatják a lopásgátló kerékpárazonosító rendszerek kifejlesztését, valamint kisiskolások oktatását a kerékpár használatára.

“A kormány példa nélkül álló hatalmas erőfeszítést tesz a kerékpározás támogatására” – közölte Clément Beaune közlekedési miniszter a Twitteren.

A Le Parisien című lapnak adott interjúban pedig a miniszter arról beszélt, hogy az autóhasználat vonzó alternatívájává szeretnék tenni a kerékpározást, magát a kerékpárt pedig már a legfiatalabb kortól kezdve mindenki számára elérhető közlekedési eszközzé.

“Ez az előrelátó kezdeményezés nem csak az emberek közlekedési és életmódbeli szokásait változtatja meg, hanem világelsővé is teszi Franciaországot a kerékpáros kultúra népszerűsítése és az infrastruktúra fejlesztése terén” – méltatta Olivier Schneider, a FUB kerékpáros szövetség elnöke a kormány kezdeményezését.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!