10 dolog, amit izgatottan várunk a 2023-as versenyszezonban

Pár nap múlva, január 17-én a Tour Down Underrel elindul a 2023-as versenyszezon Ausztráliában.

Összeszedtünk 10 dolgot, amik miatt a leginkább izgatottak leszünk idén.

A magyar versenyzők szereplése

A tavalyi év bomba híre volt, hogy Valter Attila a holland sztárcsapathoz, a Jumbohoz igazolt. Vas Blanka továbbra is a Team SD Worxben versenyzik több szakágban is villogtatja kiemelkedő tehetségét. Fetter Erik maradt az Eolo csapatában. Dina Márton a cseh ATT Investments kontinentális egyesülethez igazolt. Peák Barnabás idén az amerikai Human Powered Health csapatában teker. Minden olyan versenyről részletes beszámolóval jövünk idén is, ahol bármilyen magyar versenyző elindul.

Visszatér az Ausztrál futam

Mióta a már visszavonult Richie Porte megnyerte a második Tour Down Undert a korábbi csapata, a Trek-Segafredo színeiben, a World Tour szokásos bemelegítő örömfutama most először szerepel a naptárban. Miután a Covid miatt meghiúsult az előző két Ausztrál futam, a Tour Down Under örvendetes visszatérést jelent. Ben O’Connor és Jai Hindley lesz az okker mez várományosa a brit Geraint Thomas és Simon Yates duó mellett. Hindley először versenyez majd hazai pályán Grand Tour-győztesként.

Vingegaard debütál a Párizs-Nizzán

Jonas Vingegaard halcsomagolóból Tour de France-győztessé emelkedése olyan elképesztő sebességgel történt, hogy a 26 éves játékos még nem is indult a Párizs-Nizzán (Verseny a nap felé) elsősorban azért, mert a csapatvezetés korábban csapattársának, Primoz Roglicnak volt fenntartva. Idén márciusban Vingegaard a Jumbo-Visma csapatvezetőjeként debütál majd a versenyen.

Tizenharmadszor is első győztes lehet a Milano-San Remón

Amióta Oscar Freire 2010-ben megszerezte harmadik győzelmét a via Román, a szurkolók zsinórban 12 évig láthattak olyan befutót, amin a győztes először szerezte meg az aranyat. Nyert már itt Tadej Pogacar, Mads Pedersen, Jasper Philipsen és Mathieu van der Poel is. Vajon idén is folytatódik a sorozat?

Az Ineos és a Jumbo tavaszi ütközete

Az évben, amikor a Quick Step megszerezte az első Grand Tour-győzelmét az eddigi egyik leggyengébb tavaszi szezonját követően, az Ineos Grenadiers – a korábbi Tour és Giro nagyágyú – volt az, aki a legeredményesebb egynapos csapatnak tűnt. Szorosan követte őket a Jumbo-Visma, akiknek sikerült megszerezniük a rivális Dylan van Baarle-t, hogy teljessé tegye a Van Aert, Tiesj Benoot és Christophe Laporte-t is tartalmazó, egyébként is illusztris névsort. De Magnus Sheffielddel Ben Turnerrel és Filippo Gannával a soraik között, az Ineos simán pályázhat a Roubaix győzelemre, ráadásul ott van még Tom Pidcock, Ethan Hayter és Jhonatan Narvaez, valamint a veteránok, Michal Kwiatkowski és Luke Rowe. Ez egy klasszis alakulat, amivel mindenképpen számolni kell, így hát remek csatáknak nézünk elébe a Jumbo-Vismával már tavasszal.

Nagy csaták a Girón

Jonas Vingegaard tavalyi Tour győzelme véget vetett Tadej Pogacar sárga mezes uralmának, és egy izgalmas júliusi visszavágót helyezett kilátásba. Ez előtt azonban egy igazi csemege lesz a Giro d’Italia, amely idén potenciálisan sokkal nyitottabb és izgalmasabb lehet, mint a Grande Boucle.

A három időmérőről szóló hírre reagálva a világbajnok Remco Evenepoel bejelentette részvételét a Girón, ami nem a legjobb hír a többi rózsaszín mezre aspiráló számára, hiszen a belga  foggal-körömmel küzd majd meg a rutinos rókákkal, Geraint Thomasszal és Primoz Rogliccsal. És ehhez jön még a címvédő Jai Hindley, a francia Thibaut Pinot, a portugál Joao Almeida és az orosz Alekszandr Vlaszov, így hát a hatalmas küzdelmek garantáltak.

Kétesélyes Tour?

A meccs 1-1-re áll, Vingegaard és Pogacar júliusban folytatja rivalizálását, a szlovén a harmadik összetett győzelmet szeretné megszerezni, dán riválisa, a címvédő pedig duplázással próbálkozik majd. A tavalyi harmadik helyezett Geraint Thomas távollétében nem valószínű, hogy bárki más labdába rúghat még rajtuk kívül, – különösen, hogy a 22 éves Evenepoel 2024-re halasztotta Tour-debütálását.

Cavendish 35. szakaszgyőzelme

A 110. Tour egyik izgalmas mellékszála lesz, hogy Mark Cavendish-nek sikerül-e történelmet írnia (valószínűleg) az Astana-Qazaqstan színeiben – Még egy győzelemre van szüksége ahhoz, hogy megelőzze Eddy Merckxet, akivel jelenleg megosztva tartja a rekordot a lenyűgöző 2021-es visszatérése után.

Fabio Jakobsen tavalyi visszatérése azt jelentette, hogy Cavnek nem volt helye a Quick-Stepnél Tour-on. Aztán amikor a francia csapat decemberi szétesése miatt meghiúsult az átigazolása a B&B Hotels-hez, úgy tűnt, hogy itt a vég Cav számára. De Miguel Angel Lopez kirúgásával az Astanától felszabadult egy hely Alexandre Vinokourov csapatában, és így Cavendish kaphat még egy esélyt idén.

Visszatér a Puy de Dome

A Tour egyik (szó szerint) kiemelkedő állomása a Puy de Dome – egy mára kialudt vulkán – 35 év után tér vissza a versenyprogramba. Az évek során a mászás (13,3 km, 7,7%) jelentős csatáknak adott otthont – nem utolsósorban 1964-ben, amikor Jacques Anquetil és Raymond Poulidor küzdött meg egymással, vagy 1975-ben, amikor Eddy Merckx-et vesén boxolta egy néző. Az utolsó 4,5 km kétszámjegyű meredekséggel büszkélkedhet, ami a 9. szakaszt potenciálisan nagy pillanatok helyszínévé teszi majd a versenyben.

Női befutó a Tourmalet-hágón

A 2022-ben először megrendezett Tour de France Femmes sikere után a női verseny idén júliusban visszatér egy olyan útvonallal, amely Clermont Ferrandból indul, és nyolc nappal később Pauban ér véget. A tavalyi verseny finish-ét a Vogézekben rendezték, az idei futam vége ezzel szemben – sem fizikailag, sem metaforikusan – nem lehetne ettől távolabb.

A 7. szakasz mászása a Col d’Aspinen (12 km, 6,5%) a címvédő Annemiek van Vleutennek kedvezhet, akárcsak a mitikus befutó a Col du Tourmalet 2110 méteres csúcsán (17 km, 7,3%). Ez egy újabb mérföldkő lesz ez a női sport történelmében, és egy nagy lépcsőfok a női Tour két- vagy háromhetes eseménnyé tételéhez.

A kiszámíthatatlan nyári világbajnokság Glasgow-ban

A történelem legnagyobb kerékpáros eseményeként számon tartott első UCI kerékpáros világbajnokságot Glasgow-ban és Skócia-szerte rendezik meg augusztus elején, ami először egyesíti a 13 UCI világbajnokságot egyetlen megaeseményben.

A szokásos szeptember végi időponthoz képest öt héttel korábban kerül megrendezésre a 2023-as bajnokság, ami tekintettel a terepre és az esetleges zord időjárásra, ugyanolyan kiszámíthatatlannak bizonyulhat, mint a Yorkshire Worlds 2019-ben. Az országúti és időmérő versenyek mellett, a többeseményes programban szerepel még a BMX Freestyle Flatland, a BMX Freestyle Park, a BMX Verseny, a Gran Fondo, a fedett pályás kerékpározás, a Mountain Bike, a Downhill Mountain Bike és a terepmaraton Mountain Bike is, valamint az országúti Para-cycling és Track Para-cycling is.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!