2019 legfontosabb kerékpáros eseményei, 1.rész

Az év végéhez közeledve, nézzük át, mi minden történt 2019-ben a kerékpáros világ életében.

Eseményekben gazdag volt a kerékpáros sportélet 2019-ben. Az első részben a januártól márciusig tartó időszakból szemezgetünk.

Január-február-március

  • Drogcsempészésért tartóztattak le egy korábbi profi kerékpárost Olaszországban, miután 60 gramm kokaint találtak nála. A kolumbiai Juan Pablo Valencia a kerékpárvázába is rejtett a drogból. 2012 és 2015 között a Colombia-Coldeportes nevű kerékpároscsapat tagja volt, és többek között a Vuelta a Espanán is versenyzett. A rendőrök rajtaütöttek, amikor Valencia az egyik este elindult hegyi kerékpárjával. A bringás próbált megszabadulni a nála lévő kokaintól, de már elkésett vele. A rendőrök 20 gramm kokaint találtak nála becsomagolva, a házkutatás során még 40 gramm kokain és 4000 euró került elő.
  • Szexuális aktust imitált a fotón Iljo Keisse, amely miatt kizárták a belga profit az argentin versenyről, a Vuelta a San Juanról. Ezen kívül háromezer pesós büntetést szabtak ki rá. Tettét a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség is elítélte. Az UCI felhívta a profi bringások figyelmét, hogy minden helyzetben felelősek a tetteikért, mert helytelen gesztusaikkal a kerékpársport értékeit és imázsát rombolják.
  • 23 éves korában meghalt Kelly Catlin amerikai pályakerékpáros, aki tagja volt a 2016-os riói olimpián az üldözőversenyben ezüstérmes amerikai csapatnak. A csapat tagjaként 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban háromszoros világbajnok is volt. Catlin apja, Mark Catlin a VeloNews-nak azt írta, hogy lánya péntek éjszaka halt meg kaliforniai otthonában, ahol önkezével vetett véget életének.
  • Egy igazi Fair Play a belgiumi Driedaagse de Panne-on kerékpár versenyen. A céltól 11 kilométerre a mezőny közepén többen összeakadtak. A hátulról érkező Mitchelton-Scott-bringás Hepburn megállt, letámasztotta a kerékpárját a szalagkorláthoz, majd odalépett a földön fekvő Zak Dempsterhez. Kihámozta a ráeső biciklik alól, és felsegítette. Dempster nem is Hepburn csapattársa, az Israel Cycling Academyben teker. Az Israel Cycling Academy is kiposztolta az esetet: „A barátság elsődleges. A sportszerűség elsődleges. A tisztesség elsődleges” – írták.

 

  • A Terminátor, Arnold Schwarzenegger Andy Vajna temetésére jött Magyarországra. Másnap Budapesten bicajozott egyet. Mint írta, az élet lényege az egyensúly: “A 0 fok sem állít meg abban, hogy kihagyjam a szokásos reggeli kerékpározásomat, ahogy a fitnessz iránti hűségem sem akadályozhat meg abban, hogy ne “zéró kalóriás”, hanem valódi, finom süteményt egyek”.

Fotó Arnold Schwarzenegger

  • Február 27-e és március 3-a között a lengyelországi Pruszkow adott otthont a 2019-es pályakerékpáros világbajnokságnak, ahol Lovassy Krisztián (Omnium és Scratch) és Szalontay Sándor (Sprint) futamokban képviselhették a magyar színeket.
  • Február első hétvégéjén, a dániai Bogensében rendezték a cyclo-cross világbajnokságot, ahol 24 nemzet 289 versenyzője között Vas Kata Blanka és Vas Balázs képviselték a magyar színeket. Mindketten aktuális magyar bajnokként utaztak ki a VB-re, ahol túlteljesítették az elvárásokat, Kata pedig ismételten bizonyította, hogy a világ legjobbjaihoz tartozik.
  • Február 21. és 24. között rendezték Törökországban a Tour of Antalya szakaszversenyt, melynek 141 kilométeres nyitányán Valter Attila az előkelő tizenegyedik helyén ért célba. Először volt látható a CCC színeiben. Az összetett 3. helyén zárta a Tour of Antalya szakaszversenyt, ezzel 25 Europe Tour pontot gyűjtött.

Fotó Valter Attila

  • 2019. február 22-én a Magyar Kerékpáros Szövetség, fontosabb turisztikai szövetségek és nagyobb balatoni város önkormányzatai biciklis-turisztikai fejlesztési összefogásukat hitelesítették. A projekt a balatoni kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztését állítja legfontosabb céljuknak.
  • Dina Márton az összetett 8. helyén zárta a rodoszi körversenyt, ezzel három UCI Europe Tour pontot gyűjtött. Szatmáry András az összetett 55., Dina Dániel a 63., míg Móricz Dániel a 98. helyen abszolválta a viadalt.
  • Valter Attila szenzációs versenyzéssel, szakaszgyőzelemmel és az összetett második helyén zárta az UCI 2.2-es kategóriájába tartozó 4 napos isztriai körversenyt.
  • Peák Barnabás győzött a Tour de Normandie ötödik szakaszán, mellyel hét UCI Europe Tour pontot gyűjtött.
  • Rekord számú nevezővel, különleges helyszínen, a diósdi TeamBike Parkban került megrendezésre a harmadik ELEMInátor futam. Összesen 95-en fejezték be eredményesen a versenyt. A kellemes tavaszi időnek is köszönhetően a legkisebbek, a futóbringások indulási kedve is megnőtt.

    Fotó Bak Ferenc

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!